|

Studie: Menskoppen kan förändra många flickors liv

NyhetsbildZoom
Menskoppen – säker, praktisk och billig, enligt ny forskning. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
En billigare menskopp håller i tio år och kostar ungefär som tolv tamponger. Därför kan menskoppen förändra livet för många av världens flickor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I den första stora studien som gjorts på menskoppar, har forskare undersökt hur säker och kostnadseffektivt mensskyddet är, jämfört med andra alternativ. Resultatet publicerades på onsdagen i vetenskapstidskriften The Lancet Public Health.

Forskare har undersökt data från 3 300 kvinnor och konstaterar att kopparna samlar upp blod minst lika bra som tamponger eller bindor. De fann inte några bevis för att menskoppen skulle medföra en större infektionsrisk.

Många flickor och kvinnor världen över missar skolgång eller arbete på grund av att de inte har råd med eller tillgång till mensskydd. En del får till och med utstå våld på grund av sina månatliga blödningar. Enligt forskarnas kostnadskalkyl kostar en av de billigare menskopparna på marknaden bara lite mer än cirka tolv tamponger, men den håller i upp till tio år.

En billig kopp skulle alltså kunna förändra livet för de flickor och kvinnor som lider av konsekvenserna av att menstruera, konstaterar studien.

|

Över 100 befaras ha drunknat i Medelhavet

Nyhetsbild
En migrantbåt på Medelhavet. Arkivbild. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Över 100 personer befaras ha drunknat då en båt full av migranter sjönk utanför Libyens kust på tisdagen, enligt Läkare utan gränser.

Mest läst senaste veckan