|

Rasismkritik växer efter Trumps kampanjmöte

USA:s president Donald Trump. Zoom
Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA:s president Donald Trump.

Vid ett kampanjmöte skanderade president Donald Trumps åhörare "Skicka tillbaka henne, skicka tillbaka henne" om den muslimska demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar, som har rötter i Somalia.Trump tar nu avstånd från anhängarnas angrepp. Men kritiken växer mot hans tidigare utfall mot Omar på Twitter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har sagt att den här presidenten är rasist, vi har fördömt hans rasistiska kommentarer. Jag anser att han är fascist, sade Ilhan Omar på torsdagen till amerikanska medier.

Donald Trump har de senaste dagarna gått ut i hätska angrepp mot Ilhan Omar och tre andra kvinnliga ledamöter i den amerikanska kongressen.

Han skrev inte uttryckligen vilka kvinnor han syftade på men att de "ursprungligen kommer från länder vars regeringar kort och gott är katastrofer, de värsta, de mest korrupta och mest inkompetenta i världen".

Stark kritik

Annons
Han följde upp med: "Varför åker de inte tillbaka och fixar sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från".

Det rådde aldrig några tvivel om vilka Trump syftade på: Alexandria Ocasio-Cortez som representerar delstaten New York i representanthuset och har påbrå från Puerto Rico, Somaliafödda Omar som företräder Minnesota, Rashida Tlaib som är född i Detroit och har palestinskt ursprung, samt Massachusetts-ledamoten Ayanna Pressley, som är afro-amerikan.

Trump har fått skarp kritik, främst från demokratiskt håll. Men efter händelsen på kampanjmötet börjar även fler republikaner kritisera presidentens uttalanden. Över 40 republikaner i kongressen hade på torsdagen fördömt Trumps Twitterangrepp.

– De där tweetarna är rasistiska och xenofobiska, säger republikanen Will Hurd som representerar Texas i representanthuset till mediebolaget CNN.

– Det finns ingen ursäkt för presidentens elaka kommentarer. De var helt oacceptabla och det måste upphöra, säger Lisa Murkowski, som representerar Alaska, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar."Höll inte med"

Trump själv har inte backat, utan hävdar att han inte skrivit något rasistiskt. Han tar dock avstånd från att anhängarnas skanderande på kampanjmötet om att Ilhan Omar ska "skickas tillbaka".

– Jag var inte bekväm med det, jag höll inte med, sade han till amerikanska medier på torsdagen.

På frågan varför han inte stoppade dem utan i stället tog en paus i sitt tal svarade Trump:

– Jag anser att jag gjorde det. Jag började prata igen väldigt snabbt.

Representanthuset, där demokraterna är i majoritet, har röstat igenom en resolution som fördömer Trumps kontroversiella uttalanden om kongresskvinnorna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Mängden sex påverkar kvinnans klimakterium

Mängden sex tycks påverka huruvida kvinnan går in i övergångsåldern tidigt eller sent.
Foto: isabell Höjman/TT/Arkiv

Mängden sex tycks påverka huruvida kvinnan går in i övergångsåldern tidigt eller sent.

Det tycks finnas ett direkt samband mellan mängden sex och sannolikheten för när en kvinna kommer i klimakteriet. Ju mer sex, desto senare går kvinnan in i övergångsåldern.

Mest läst senaste veckan