|

Finland är ett av de båttätaste länderna i världen – och intresset växer

90 procent av de registrerade båtarna i Finland är motorbåtar. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

90 procent av de registrerade båtarna i Finland är motorbåtar.

Om Finland är glest då det gäller befolkning så är situationen helt den motsatta gällande båtar och båtintresset bara ökar i landet. Helst ska båten vara en motorbåt. Kan du gissa vad det vanligaste båtnamnet är?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland är ett av de båttätaste länderna i världen. Att båtintresset då ytterligare kan öka, är svårt att tro. Färsk statistik från Transport- och kommunikationsverket Traficom visar ändå att det är fullkomligt möjligt.

Under årets första halvår ökade antalet vattenfarkoster som förstagångsregistrerades i Finland med 11,1 procent i jämförelse med samma period i fjol. Sammanlagt registrerades 2 857 båtar under årets sex första månader.

– Fjolårets långa och soliga båtsäsong påverkar sannolikt det ökade intresset i år, säger Traficoms enhetschef Ville Räisänen i ett pressmeddelande.

2 857

båtar under årets sex första månader

 
Storstäder och kusten står för flest registreringar
Annons

Motorbåtar är överlägset populärast bland finländarna. 90 procent av de registrerade båtarna i Finland är motorbåtar. De absolut vanligaste namnen för båtarna är Maria, Helmi och Bella.

Över 70 procent av alla de nya båtar som registrerades var motorbåtar.

Geografiskt är det de större städerna och kustområdena som står för flest registreringar. Flest båtar registrerades i Nyland och i Egentliga Finland. Flest registreringar gjordes i Helsingfors, på andra plats kom Åbo och på tredje Esbo.

217 236

registrerade vattenfarkoster finns i Finland

 
Totalt fanns i slutet av juni i Finland 217 236 registrerade vattenfarkoster. I förhållande till folkmängden innebär det att omkring fyra procent av landets befolkning äger en registrerad båt.

Alla segel- och motorbåtar med en skrovlängd om 5,5 meter eller mer ska införas i trafik- och transportregistret. En farkost kräver också registrering om motorns effekt är mer än 20 hästkrafter. Registreringsplikten gäller förutom båtar också andra motordrivna farkoster som exempelvis vattenskotrar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finländsk 4-årig flicka försvunnen i Mexiko – kan bero på vårdnadstvist

En finländsk flicka har försvunnit i Mexiko, meddelar mexikanska myndigheter.

En finländsk flicka har försvunnit i Mexiko, meddelar mexikanska myndigheter.

Utrikesministeriet bekräftar att man känner till ett fall där en finländare saknas i Mexiko, men kan inte gå in på detaljer.

Mest läst senaste veckan