|

Ny stjärna på Kinas börshimmel

NyhetsbildZoom
Handeln har inletts på Shanghais Star market. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Handeln på Star market, Kinas nya börs för företag inom teknikbranschen, inleddes på måndagsmorgonen lokal tid.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Börsens index är tänkt att vara landets motsvarighet till Nasdaq i New York och vid öppningen hade 25 företag registrerats på börsen i Shanghai. Till den elfte handelsdagen är det tänkt att 30 företag ska vara registrerade på börsen.

Handeln på Star market förväntades gå vilt till under inledningsfasen och ett antal restriktioner har implementerats. Bara efter några timmars handel nådde det första företaget, Zhangjiang Hangke Technology Inc, taket på 30 procents ökning under en dag.

Syftet med Star market är att få Shanghai att växa som finansiellt centrum för att kunna utmana New York och Hongkong och att stora kinesiska företag, som Alibaba och Baidu, ska kunna registrera sig på den inhemska börsen i stället för på Wall Street.

Kommentarer

Kurtén bytte IT till träbåt – Nu leder han varv som bygger superyachter

Nyhetsbild
Anders Kurtén i formen för den nya 117-fot långa superyachten som byggs vid Baltic Yachts i Jakobstad. Foto: Jonas Brunnström
En klockarkärlek till båtar och hav gjorde att Anders Kurtén sadlade om från IT till att bli träbåtsbyggare. Nu är han ny vd för Baltic Yachts.

Mest läst senaste veckan