|

Akut stopp för torskfiske

Torsken mår dåligt i Östersjön. Arkivbild. Zoom
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Torsken mår dåligt i Östersjön. Arkivbild.

Läget är tufft för torsken i östra Östersjön. För att minska hotet mot beståndet inför EU-kommissionen ett akut stopp för kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön – från och med i dag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förbudet varar fram till årsskiftet, meddelar Havs- och vattenmyndigheten i ett pressutskick.

Myndighetens handläggare för fiskereglering, Martin Rydgren, välkomnar fiskestoppet – men understryker att problemen för torsken är många.

– Torsken har bekymmer för att det är problem med syrebrist, minskad salthalt och att beståndet är hårt utsatt för parasiter. Om man tittar på den naturliga dödligheten är den tre gånger högre än vad fisket är, säger han till TT och fortsätter:

– Förbudet är naturligtvis ett bidrag, men det måste arbetas vidare på flera håll så att vi får en bättre miljö i Östersjön.

Annons
Fiskeförbudet påverkar torskfisket i hela det södra området – från Falsterbo till Kalmar i Sverige – och är det första i sitt slag som EU-kommissionen beslutat om för en art i Östersjön.

Undantag ges för småskaligt fiske, och fritidsfisket berörs inte alls av förbudet. Yrkesfiskare som fått torsk i sin fångst trots att de fiskat efter andra arter, får landa den om fisket bedrivits med redskap som har en maskstorlek på högst 45 mm.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Överlevare om flygkraschen i Pakistan: Allt jag såg var eld

99 personer befann sig ombord på PK8303 när det kraschade i ett bostadsområde.
Foto: Fareed Khan/AP/TT

99 personer befann sig ombord på PK8303 när det kraschade i ett bostadsområde.

Två passagerare uppges mot alla odds ha överlevt flygkraschen i Pakistan. Muhammad Zubair berättar från sjukhussängen om skräcken. – Allt jag kunde se runt mig var rök och eld, säger han till Geo News.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan