|

Akut stopp för torskfiske

NyhetsbildZoom
Torsken mår dåligt i Östersjön. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Läget är tufft för torsken i östra Östersjön. För att minska hotet mot beståndet inför EU-kommissionen ett akut stopp för kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön – från och med i dag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förbudet varar fram till årsskiftet, meddelar Havs- och vattenmyndigheten i ett pressutskick.

Myndighetens handläggare för fiskereglering, Martin Rydgren, välkomnar fiskestoppet – men understryker att problemen för torsken är många.

– Torsken har bekymmer för att det är problem med syrebrist, minskad salthalt och att beståndet är hårt utsatt för parasiter. Om man tittar på den naturliga dödligheten är den tre gånger högre än vad fisket är, säger han till TT och fortsätter:

– Förbudet är naturligtvis ett bidrag, men det måste arbetas vidare på flera håll så att vi får en bättre miljö i Östersjön.

Fiskeförbudet påverkar torskfisket i hela det södra området – från Falsterbo till Kalmar i Sverige – och är det första i sitt slag som EU-kommissionen beslutat om för en art i Östersjön.

Undantag ges för småskaligt fiske, och fritidsfisket berörs inte alls av förbudet. Yrkesfiskare som fått torsk i sin fångst trots att de fiskat efter andra arter, får landa den om fisket bedrivits med redskap som har en maskstorlek på högst 45 mm.

Kommentarer
|

Polisen påbörjar ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa

Nyhetsbild
Den estländska polisen går inte vidare med en utredning om dödsfallen ombord på fartyget Silja Europa i Tallinn. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva
Polisen i Tallinn meddelade på måndagen att man inte påbörjar en utredning om dödsfallen som upptäcktes på söndagsmorgonen ombord på Tallink Siljas fartyg Silja Europa.

Mest läst senaste veckan