|

Trump: Europa öppnar för mer amerikanskt kött

NyhetsbildZoom
President Donald Trump ska göra ett tillkännagivande. Enligt obekräftade uppgifter ska det handla om ökad köttexport till EU. Foto: John Minchillo/AP/TT
EU och USA har slutit en uppgörelse som ska öppna europeiska marknader för ökad export av amerikanskt nötkött. President Donald Trump kallar avtalet "ett genombrott".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Avtalet presenterades av Donald Trump i Vita huset, och undertecknades därefter av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och Stavros Lambrinidis, EU:s ambassadör i USA.

– Det här är en seger för amerikanska jordbrukare, ranchägare och naturligtvis för europeiska konsumenter. USA har det bästa köttet i världen, sade Trump inför ett stort uppbåd av företrädare för köttindustrin i USA.

Han sade att USA:s export av nötkött till EU kommer att öka med 46 procent det första året.

– På sju år kommer det att öka med ytterligare 90 procent, sade presidenten.

Tröga handelssamtal

Han beskrev avtalet som ett genombrott i handelssamtalen mellan USA och EU. Avtalet kan i vilket fall minska spänningarna mellan parterna. Handelssamtalen mellan EU-kommissionen och USA har stött på patrull just på grund av oenighet om jordbruksprodukter. USA vill inkludera dessa i ett handelsavtal, något som EU har avvisat.

EU-källor och diplomater meddelade i juni att ett avtal hade nåtts som garanterar USA en större andel av de kvoter på 45 000 ton hormonfritt nötkött som EU importerar årligen. Avtalet innebär inte att EU importerar mer nötkött än i dag, utan att en större andel kommer från USA på bekostnad av import från länder som Australien, Argentina och Uruguay.

Hot om biltullar

Uppgörelsen måste först godkännas av EU-parlamentet innan det kan träda i kraft. En representant för ordförandelandet Finland meddelade under ceremonin i Vita huset att det kommer att läggas fram för EU-parlamentet så snart som möjligt.

De transatlantiska handelsrelationerna har varit frostiga sedan USA införde tullar på europeiskt stål och aluminium i maj i fjol, vilket ledde till europeiska strafftullar på utvalda amerikanska varor.

Donald Trump har även hotat med att införa 25-procentiga tullar på bilar tillverkade i EU. Om så sker är EU redo att slå tillbaka. En lista med motåtgärder, värda 35 miljarder euro, finns redan klar, sade handelskommissionär Cecilia Malmström i förra veckan till det nyvalda EU-parlamentet.

Kommentarer
|

Livsmedelsbolaget Saarioinen spolar den svarta plasten

Nyhetsbild
Den svarta plasten är svår att återvinna. Nu har tre finska livsmedelsbolag gått in för att avveckla konsumtionen av svart plast. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
De stora livsmedelskedjorna ser över sin plastkonsumtion. Saarioinen byter ut den svarta plasten mot andra plasttyper som är lättare att återvinna.

Mest läst senaste veckan