|

Konkurrenskraftsavtalet har förbättrat sysselsättningen

NyhetsbildZoom
Den sysselsättande effekten av konkurrenskraftsavtalet var 40 procent, visar en rapport från Etla. Foto: Pixabay/SPT
Konkurrenskraftsavtalet har ökat sysselsättningen och förbättrat Finlands konkurrenskraft, visar en ny rapport som Näringslivets forskningsinstitut Etla har gjort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den sysselsättande effekten av konkurrenskraftsavtalet var 40 procent, visar rapporten. Den övriga effekten på sysselsättningen förklaras av skattelättnaderna och av sänkta socialskyddsavgifter.

I undersökningen jämförde man även finländska jobb med jobb i andra europeiska länder. I Finland är arbetsveckan i genomsnitt en timme kortare än vad den är i resten av Europa. I Finland förkortas även arbetstiden av semestrar och helger mer än i andra europeiska länder.

Centralorganisationerna på arbetsmarknaden skrev under ett konkurrenskraftsavtal 2016. Bland annat förlängdes arbetstiden med i genomsnitt 24 timmar per år och statliga och kommunala arbetstagare förlorade 30 procent av sin semesterersättning. Målet med avtalet är att förbättra företagens konkurrenskraft och på det sättet skapa nya arbetsplatser.

Kommentarer

Dörren stängd vid Maggies, nya företagaren höll ut ett år

Nyhetsbild
Maggies ligger naturskönt vid Emetträskets strand, men också lägligt intill riksväg 13. Vem som ska fortsätta driva restaurangen är oklart. Foto: Arkiv
Restaurangen Maggies café, på Emetstranden i Kronoby, håller stängt sedan i söndags. Företagaren Kaisa Väänänen har gett upp hoppet om att få verksamheten lönsam.

Mest läst senaste veckan