|

Corbyn vill ta över för att undvika EU-kaos

NyhetsbildZoom
Jeremy Corbyn. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT
Labour-ledaren Jeremy Corbyn manar Storbritanniens underhus att avsätta premiärminister Boris Johnson. I ett brev skriver Corbyn att han är beredd att tillfälligt ta över makten, för att sedan hålla både ett nytt val och en folkomröstning om EU-utträdet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I brevet, citerat av The Guardian och andra brittiska medier, skriver oppositionsledaren att premiärministern inte har något mandat för att låta Storbritannien lämna EU utan avtal. Johnson har sagt att landet ska ut ur unionen i månadsskiftet oktober–november, oavsett om man då är överens om villkoren eller inte.

Pausa utträdet

"Jag tänker därför ansöka om att utlysa misstroendevotum så snart vi tror att ett sådant kan lyckas", skriver Corbyn i brevet, som är adresserat till en rad politiker han hoppas få med sig. Därefter vill han, med parlamentets stöd, bilda en "strikt tidsbegränsad tillfällig regering". Denna ska sätta EU-utträdet på paus medan parlamentsval hålls.

Syftet med valet är att säkra en majoritet för en ny folkomröstning – som ska handla om villkoren för utträdet, men även innehålla alternativet "bremain", alltså att Storbritannien blir kvar i EU.

Problemet för Corbyn är att även han är en kontroversiell ledare. Att få ihop en majoritet mot Johnson väntas bli svårt, och att få stöd för Corbyn som tillfällig premiärminister ännu svårare.

"Många val"

Johnson fick tidigare på onsdagen, då han sannolikt inte hört talas om Corbyns brev, frågan om han själv vill utlysa val. Enligt spekulationerna skulle han i så fall föreslå ett datum efter den 31 oktober, så att landet lämnar EU innan väljarna får chansen att rösta bort honom.

– Den brittiska allmänheten har haft många val, blev det undvikande svaret.

– Vi hade valet 2015, folkomröstningen (om EU) 2016, ett val till 2017. Jag tror att vad som efterfrågas är att vi levererar brexit den 31 oktober.

|

Fem länder tar emot migranter från Lampedusa – Open Arms riskerar böter

Nyhetsbild
Italiensk polis ser på när räddningsfartyget Open Arms lägger till på Lampedusa. Foto: Salvatore Cavalli/AP/TT
Fem EU-länder kommer att ta emot de migranter som efter närmare tre veckor till havs tilläts gå i land på den italienska ön Lampedusa, enligt EU-kommissionen.

Mest läst senaste veckan