|

Inget VM – Hegerberg kan bli årets spelare

Ada Hegerberg. Arkivbild. Zoom
Foto: Balazs Czagany/AP/TT

Ada Hegerberg. Arkivbild.

Norges Ada Hegerberg spelade inte fotbolls-VM för sitt land i somras. Trots det är 24-åringen en av tre nominerade till årets spelare av Europeiska fotbollförbundet, Uefa. Övriga nominerade är två lagkamrater från Lyon.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ada Hegerberg har konsekvent nobbat spel i det norska landslaget sedan 2017. Därmed fanns inte stjärnan med på fotbolls-VM i somras.

På klubblagsnivå är dock norskan alltjämt en dominant spelare. I klubblaget Lyon, Champions League-vinnare de fyra senaste åren, är hon en av de klart mest lysande stjärnorna. Något som framgick i Champions League-finalen i maj. Hegerberg stod då för ett hattrick när Lyon besegrade Barcelona med 4–1.

Bedrifterna på klubblagsnivå har gjort att Hegerberg är en av tre nominerade till Uefas pris som årets fotbollsspelare. Övriga nominerade är två lagkamrater från Lyon – Amandine Henry och Lucy Bronze. Henry är en vital del i det franska klubblaget och på mittfältet i Frankrikes landslag. Högerbacken Bronze var bland annat en viktig del i Englands landslag under VM.

Spelarna har röstats fram av tränarna i de tolv främsta landslagen, tränarna i de åtta bäst placerade klubblagen i Champions League samt 20 journalister.

På herrsidan är Juventus Cristiano Ronaldo och Barcelonas Lionel Messi nominerade. De konkurrerar med nederländaren Virgil van Dijk. Liverpools mittback spelade en nyckelroll när Liverpool blev tvåa i Premier League och vann Champions League.

Herrspelarna röstas fram av 80 klubblagstränare från lagen som var med i Champions League och Europa League, och 55 journalister.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

VPS permitterar spelare och tränare – chefstränaren Christian Sund: "Sportsligt sett är det en katastrof"

Christian Sund och resten av VPS tränarstab har jobbat hårt sedan december med att bygga upp ett slagkraftigt lag som skulle kunna utmana om avancemang tillbaka till ligan. Nu vet han inte vad som är kvar av truppen när permitteringarna upphör.
Foto: Arkiv/Jona Nyström

Christian Sund och resten av VPS tränarstab har jobbat hårt sedan december med att bygga upp ett slagkraftigt lag som skulle kunna utmana om avancemang tillbaka till ligan. Nu vet han inte vad som är kvar av truppen när permitteringarna upphör.

För en vecka sedan inledde VPS samarbetsförhandlingar. Nu står det klart att spelarna och tränarna är permitterade. Hur länge är oklart.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan