På onsdagen syntes röken i São Paulo, 200 mil från bränderna. Samtidigt tände Bolsonaro en egen eld när han sade att allt pekar på att ickestatliga organisationer ligger bakom bränderna för att få presidenten att framstå i dålig dager.

– Det är det kriget som vi står inför. Eldsvådorna tändes på strategiska platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorna. Det är min känsla, sade Bolsonaro.

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.


Senare ville Bolsonaro lindra sitt uttalande och uppger att han inte anklagat organisationerna för att ha tänt eld på Amazonas, utan att han endast berättat om sina misstankar.

I samma tal, som direktsändes på Facebook, konstaterade presidenten att regeringen inte har tillräckliga resurser för att bekämpa bränderna.


Presidenten preciserade inte vilka organisationer han syftade på, men flera miljöorganisationer med Världsnaturfonden WWF i spetsen har dels lagt skulden på de många bränderna på jordbrukare som avsiktligt startar dem för att illegalt skövla områden, dels på Jair Bolsonaro för att han upplåtit naturområden till jordbruk och gruvnäring.

Foto: TT

Tidigare har Bolsonaro skyllt det växande antalet skogsbränder på naturliga orsaker.

Bara i år har nära 73 000 skogsbränder registrerats i Brasilien, enligt landets hårt ansatta rymdforskningsinstitut Inpe. Det ska jämföras med att det under hela 2018 registrerades 39 759 bränder. Huvuddelen av bränderna har brutit ut i Amazonas, och bara under den senaste veckan har över 9 500 bränder noterats via satellitövervakning.


Fakta: Amazonas – jordens lungor

  • Amazonas täcker nästan 40 procent av Latinamerika och sträcker sig över nio länder: Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela. Ungefär 50 procent av Amazonas ligger i Brasilien.
  • En fjärdedel av alla jordens arter finns i Amazonas. De senaste 20 åren har 2 200 nya växter och insekter hittats.
  • Amazonas brukar kallas jordens lungor och innehåller en tredjedel av jordens skog och genom Amazonfloden och dess bifloder 20 procent av jordens rinnande färskvatten.
  • Enligt Världsnaturfonden har ungefär 20 procent av Amazonas försvunnit de senaste 50 åren.
  • Källa: AFP (TT)
 
Inpes chef fick för några veckor sedan sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen av regnskogen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde som president.

Under en resa i de drabbade områdena upplevde journalister från Reuters de tjocka rökpelarna stiga från Amazonas.

– Allt du kan se är rök, säger 22-årige Thiago Parintintin som bor i ett reservat för ursprungsbefolkningen.

Skogsbränderna har spätt på kritiken mot Bolsonaros klimatfientliga retorik, som aktivister anser sporrar skogshuggare, gruvägare och jordbrukare i Amazonas. Både Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till skydd av regnskogen och beskyller Brasilien för att vända kampen mot skövlingen ryggen.

Försämrade relationer mellan Brasilien och Europa skrämmer den mäktiga jordbrukssektorn som befarar bakslag på en av sina viktigaste marknader.