|

Dags att nominera föreningars eldsjälar till Johannespriser

NyhetsbildZoom
Johannespristagarna 2018. Från vänster: Årets Johanna Jenni Ahlbäck (Åminne folkpark), Årets talkokraft Elisabeth Henriksson (Sundom Uf), Årets inventarie Tor Nyman (Rökiö biblioteksförening), Årets underhållare Victor Ohlis (Vörå Uf), Årets förening Molpe Uf:s ordförande Hanna Blomqvist. Foto: Arkiv/Malin Andtbacka
Svenska Österbottens Ungdomsförbunds årliga Johannesgala närmar sig. Nu ber organisationen om nomineringar till de olika priser till föreningsaktiva som delas ut på galan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Johannesgalan ordnas för att fira ungdomsrörelsen och föreningslivet i Österbotten. På galan utses årets förening och pris delas ut till föreningsaktiva som utmärkt sig under året.

Vem som helst kan nominera en person eller en förening till Johannesprisen. Prisen uppmärksammar föreningsmänniskor som arbetar på talko, underhåller på scenen och fixar i kulisserna. 

Nomineringarna ska vara inne senast den 31 augusti och görs via SÖU:s webbplats.

Johannesgalan ordnas på paviljongen i Molpe den 2 november. Molpe uf utsågs till årets förening 2018 och får därmed stå värd för årets gala. 

Priskategorier

  • Årets Förening: Årets förening är en grupp som har vidareutvecklat sin verksamhet. Nytänkande och målmedvetenhet kännetecknar deras arbete. Årets förening är en förening som påverkar sitt närsamhälle på ett positivt sätt.

  • Årets Johannes: Årets Johannes kan lika gärna vara en Johanna. Pristagaren är en person som aktivt arbetar för eller med unga. Åldersmässigt kan personen vara från 5 till 105, det viktiga är att hen gör något för att förbättra de ungas situation eller skapar verksamhet för unga. Mottagaren kan även vara en grupp eller organisation.

  • Årets Inventarie: I varje förening finns en person som alltid är där, med en enorm kärlek och omsorg om sin förening. De arbetar oftast i det tysta, ser till att dörren alltid är öppen, kaffet alltid är kokat och att sådant man inte ser fungerar som det ska. Årets Inventarie kan även vara en person som under många år ihärdigt skött en förtroendepost eller annan uppgift i sin förening.

  • Årets Talkokraft: Oberoende om det ska skalas potatis, målas om eller räfsas löv är hen där. Oftast först på plats och sist hem. Det finns alltid något att göra i en förening, Årets talkokraft tar sig an alla uppgifter med samma energi, en riktig arbetshäst. Årets Talkokraft kan vara en person men även ett gäng eller en grupp som jobbar intensivt tillsammans.

  • Årets Underhållare: Årets Underhållare är en person som brinner för kultur! Hen vurmar för teater, dans, musik eller något annat inom kultur. Personen kan, men behöver inte vara, den som står längst fram på scen. För en lyckad verksamhet krävs allt från regi och scenografi till tekniker, producenter och bokare av artister som kan sin sak och gör rätt val.

 

Kommentarer

Unga möter psykisk ohälsa i skolan – här är deras råd

Nyhetsbild
Kramar, kroppskontakt och att finnas där räcker långt när en vän behöver stöd, säger de unga. Och uppmana den som mår dåligt söka professionell hjälp Foto: William Perugini/123.RF
Mer än hälften av de 788 ungdomar som svarade på Vasabladets och Österbottens Tidnings undersökning om psykisk ohälsa i skolan har själva drabbats. Här delar de med sig av råd de skulle ge en vän som inte mår bra.

Mest läst senaste veckan