Johannesgalan ordnas för att fira ungdomsrörelsen och föreningslivet i Österbotten. På galan utses årets förening och pris delas ut till föreningsaktiva som utmärkt sig under året.

Vem som helst kan nominera en person eller en förening till Johannesprisen. Prisen uppmärksammar föreningsmänniskor som arbetar på talko, underhåller på scenen och fixar i kulisserna. 

Nomineringarna ska vara inne senast den 31 augusti och görs via SÖU:s webbplats.

Johannesgalan ordnas på paviljongen i Molpe den 2 november. Molpe uf utsågs till årets förening 2018 och får därmed stå värd för årets gala. 

Priskategorier

  • Årets Förening: Årets förening är en grupp som har vidareutvecklat sin verksamhet. Nytänkande och målmedvetenhet kännetecknar deras arbete. Årets förening är en förening som påverkar sitt närsamhälle på ett positivt sätt.

  • Årets Johannes: Årets Johannes kan lika gärna vara en Johanna. Pristagaren är en person som aktivt arbetar för eller med unga. Åldersmässigt kan personen vara från 5 till 105, det viktiga är att hen gör något för att förbättra de ungas situation eller skapar verksamhet för unga. Mottagaren kan även vara en grupp eller organisation.

  • Årets Inventarie: I varje förening finns en person som alltid är där, med en enorm kärlek och omsorg om sin förening. De arbetar oftast i det tysta, ser till att dörren alltid är öppen, kaffet alltid är kokat och att sådant man inte ser fungerar som det ska. Årets Inventarie kan även vara en person som under många år ihärdigt skött en förtroendepost eller annan uppgift i sin förening.

  • Årets Talkokraft: Oberoende om det ska skalas potatis, målas om eller räfsas löv är hen där. Oftast först på plats och sist hem. Det finns alltid något att göra i en förening, Årets talkokraft tar sig an alla uppgifter med samma energi, en riktig arbetshäst. Årets Talkokraft kan vara en person men även ett gäng eller en grupp som jobbar intensivt tillsammans.

  • Årets Underhållare: Årets Underhållare är en person som brinner för kultur! Hen vurmar för teater, dans, musik eller något annat inom kultur. Personen kan, men behöver inte vara, den som står längst fram på scen. För en lyckad verksamhet krävs allt från regi och scenografi till tekniker, producenter och bokare av artister som kan sin sak och gör rätt val.