|

Radioaktiva isotoper hittade i Ryssland

NyhetsbildZoom
Olyckan inträffade nära Archangelsk i nordvästra Ryssland. Arkivbild. Foto: TT
Rysslands statliga vädermyndighet Rosjydromet har hittat radioaktiva isotoper (atomvarianter) av strontium, barium och lantan efter olyckan vid en rysk militär testanläggning tidigare i augusti, rapporterar den ryska oberoende nyhetsbyrån Interfax.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter explosionen uppmättes förhöjda strålningsnivåer i den närbelägna staden Severodvinsk. Denna höjning var tillfällig och orsakades av ett moln av radioaktiva gaser som uppstod genom isotopernas sönderfall, enligt Rosjydromet.

Olyckan inträffade den 8 augusti nära Archangelsk i nordvästra Ryssland. Minst fem anställda vid det statliga kärnenergibolaget Rosatom dödades och flera personer fick föras till sjukhus.

Följden blev också höjda strålningsnivåer i området, något myndigheterna först förnekade men sedan tvingades medge. Den norska strålskyddsmyndigheten DSA fångade sedan upp radioaktiv jod i luften i norra Norge.

Rättad: I en tidigare version beskrevs isotop felaktigt.

|

Polisen påbörjar ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa

Nyhetsbild
Den estländska polisen går inte vidare med en utredning om dödsfallen ombord på fartyget Silja Europa i Tallinn. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva
Polisen i Tallinn meddelade på måndagen att man inte påbörjar en utredning om dödsfallen som upptäcktes på söndagsmorgonen ombord på Tallink Siljas fartyg Silja Europa.

Mest läst senaste veckan