|

Hoppet inte ute för den vita noshörningen – sju ägg kan bli räddningen

NyhetsbildZoom
Najin, 30, och Fatu, 19, är de två enda kvarlevande nordliga vita noshörningarna. De två honorna bor i ett viltreservat i Kenya och arten räknas som utdöd i vilt tillstånd. Foto: Ben Curtis/TT/Arkiv
Sju ägg från världens två enda kvarlevande exemplar av nordlig vit noshörning har befruktats, bekräftar forskare. Hoppet om att kunna bevara arten lever därmed.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I fjol dog den sista hanen av arten, 45-årige Sudan, i viltreservatet Ol Pejeta Conservancy i Kenya. Reservatet är även hem åt de två sista nordliga vita noshörningarna, Najin och Fatu, vars ägg nu befruktats i ett laboratorium i Italien.

Forskare plockade ut totalt tio ägg från de två honorna, som bedömts inte kunna bli dräktiga eller bära foster på egen hand. Befruktningen skedde med hjälp av en spermabank där nedfryst sperma från nordliga vita noshörningshanar bevarats.

Nu står hoppet till surrogatmödrar av en annan art – den sydliga vita noshörningen.

– Det här var ett kritiskt moment för att lyckas skapa livsdugliga embryon, som kan frysas och sedan överföras till sydliga vita noshörnings-surrogater, säger forskarna bakom den framgångsrika befruktningen.

Om försöken fungerar kommer det att bli första gången som en noshörning föds med hjälp av IVF (provrörsbefruktning) och surrogatmödraskap.

Forskaren Paola Turini under arbetet med att inseminera ägg från de två sista nordliga vita noshörningarna i världen.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Forskaren Paola Turini under arbetet med att inseminera ägg från de två sista nordliga vita noshörningarna i världen.Kenya hade runt 20 000 noshörningar på 1970-talet, men efter åratal av tjuvjakt beräknas endast cirka 650 exemplar finnas kvar – nästan enbart av arten spetsnoshörning.

Vita noshörningar, även kallade trubbnoshörningar, lever på savannen i framför allt södra Afrika. Den sydliga underarten är för närvarande inte starkt hotad, medan den nordliga räknas som utdöd i vilt tillstånd. 

En vit noshörning kan väga tre ton

  • De vita noshörningarna är mellan 3,3 och 4,2 meter långa och deras mankhöjd är 1,5 till 1,85 meter. De kan väga upp emot tre ton.
  • Det finns två underarter, nordlig och sydlig vit noshörning.
  • Det finns bara två individer kvar av den nordliga underarten.
  • Noshörningar lever farligt. I Asien anses deras horn ha medicinska egenskaper, något som gör att noshörningarna riskerar att bli dödade av tjuvjägare som vill såga av deras horn.
  • Källa: Nationalencyklopedin
 

Kommentarer
|

Han dödade och grävde ner sin familj i trädgården – nu är den franska familjemördaren fast

En av Frankrikes mest jagade män har gripits – efter åtta år på rymmen.

Mest läst senaste veckan