|

Regeringskollaps i Rumänien

Rumäniens premiärminister Viorica Dancila. Arkivbild. Zoom
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Rumäniens premiärminister Viorica Dancila. Arkivbild.

Rumäniens styrande koalition har kollapsat då en av regeringsparterna tillkännagivit att man drar sig ur samarbetet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Premiärminister Viorica Dancila sade tidigare under måndagen i ett inlägg på Facebook att hennes socialdemokratiska parti (PSD) kommer att fortsätta att styra landet. Men PSD är i ett skakigt läge – i maj fängslades den dåvarande partiledaren Liviu Dragnea för korruption och samma månad gjorde partiet ett sämre EU-val än väntat.

Liberala Alde, som innehar fyra ministerposter, säger att man lämnar regeringskoalitionen då man mist förtroendet för Dancila.

– Mitt förtroende skadades allvarligt av en rad åtgärder som vidtagits utan att jag hade rådfrågats, säger Alde-ledaren och den före detta premiärministern Calin Popescu-Tariceanu.

Tvisten mellan PSD och Alde, som tillsammans har styrt Rumänien sedan 2016, uppstod då Dancila meddelade att hon tänker ställa upp i landets presidentval i november.

Utan Aldes stöd har PSD bara 205 parlamentsledamöter. Det krävs 233 för en majoritet.

PSD sade under måndagen att partiet skulle söka stöd hos partiet UDMR, som representerar den ungerska minoriteten i Rumänien. Men det är helt uteslutet enligt UDMR.

– Vårt besked är klart och tydligt. Vi kommer inte att stödja den här PSD-minoritetsregeringen. Vi har inte och vi kommer inte att ingå någon överenskommelse för att hjälpa dem hålla sig flytande, säger Attila Korodi som företräder UDMR.

|

Tiktok har sprungit om Facebook

Tiktoks rörliga material når fler unga och barn än Facebooks. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad

Tiktoks rörliga material når fler unga och barn än Facebooks. Arkivbild.

Tiktok är starkast i målgruppen 9–19 år och når där fler med det rörliga innehållet jämfört med rörligt innehåll på Facebook. Mest populär är appen bland 9–12-åringar.

Mest läst senaste veckan