|

Vädret slår mot fransk vinproduktion

Vinskörden i Frankrike beräknas minska med 12 procent i år jämfört med i fjol, enligt landets jordbruksdepartement. Arkivbild. Zoom
Foto: Bob Edme/AP/TT

Vinskörden i Frankrike beräknas minska med 12 procent i år jämfört med i fjol, enligt landets jordbruksdepartement. Arkivbild.

På grund av skador på vinstockar till följd av frost under våren, torka och hagel kan den franska vinproduktionen sjunka 12 procent i år, enligt en bedömning från landets jordbruksdepartement.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I år väntas produktionen uppgå till 43,4 miljoner hektoliter, vilket motsvarar omkring 5,8 miljarder vinflaskor av standardstorlek. I fjol, då väderomständigheterna var gynnsamma för produktionen, producerades 49,4 miljoner hektoliter vin. Det är en markant nedgång av volymen, men man räknar med en generellt god kvalitet på vinet.

Produktionstappet varierar mellan regioner. I vissa områden har regn i augusti dämpat effekterna av värmeböljan månaderna före.

I områdena Beaujolais och Bourgogne som drabbats av hagelstormar väntas produktionen falla med 26 procent jämfört med 2018.

Sommarens värmebölja gör att man i Champagne räknar med ett tapp på 17 procent, samtidigt som produktionsminskningen i Bordeaux väntas bli 4 procent.

Franska druvor skördas under sensommaren och tidig höst och osäkerhet kring vädret framöver kan fortfarande påverka det slutgiltiga utfallet.

Franska vinproducenter står samtidigt i centrum för storpolitiska diskussioner då USA:s president Donald Trump hotat att införa tullar på franska viner om Frankrike inte slopar den digitala skatten på amerikanska teknikjättar. Tullhotet har dock försvagats, även om det inte lyfts bort helt, enligt Frankrikes finansminister.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Strejkhot upprör Wasalines vd – "Svensk flagg är attraktiv i dag"

Nyhetsbild
Wasalines vd Peter Ståhlberg är inte glad åt det strejkhot som Sjömansunionen utfärdat för att stödja de postanställda. Foto: Arkiv
Wasalines vd Peter Ståhlberg är inte glad över den stödstrejk som Sjömansunionen aviserat. – En strejk borde drabba alla fartyg lika, oberoende av flagg, säger han.

Mest läst senaste veckan