|

Tysk pandabebis väntas inom två veckor

Jättepandan Meng Meng väntas föda en unge på Berlin zoo inom två veckor. Arkivbild. Zoom
Foto: Michael Sohn/AP/TT

Jättepandan Meng Meng väntas föda en unge på Berlin zoo inom två veckor. Arkivbild.

Berlin zoos jättepanda Meng Meng ska få barn. Tillskottet väntas inom två veckor, meddelar djurparken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi är så glada över den här nyheten, säger parkens direktör Andreas Knieriem efter att ett ultraljud bekräftat dräktigheten.

– Varje födsel av hotade arter så som pandan är en stor gåva, tillägger han.

Pandor har notoriskt låg reproduktion och är ökänt klumpiga när de ska para sig. Hannarna sägs till exempel ha svårt att avgöra när honan är på humör.

Meng Meng och hennes partner Jiao Qing har bott i Berlin sedan 2017 och är de enda pandorna i Tyskland. Deras ankomst till Berlin välkomnades av både Angela Merkel och Kinas president Xi Jinping.

Björnarnas Tysklandsvistelse är en del av Kinas "pandadiplomati", där nationaldjuren lånas ut till djurparker runt om i världen till höga kostnader. Pandaungar som föds utomlands måste skickas tillbaka till Kina inom fyra år. Arrangemangen har kritiserats för att vara ett sätt för Kina att bättra på sitt hårdföra rykte genom så kallad "mjuk makt". Tidigare i år flyttade två kinesiska jättepandor in på Zoologiske have i Köpenhamn, vilket möttes av både jubel och kritik.

|

Tiktok har sprungit om Facebook

Nyhetsbild
Tiktoks rörliga material når fler unga och barn än Facebooks. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad
Tiktok är starkast i målgruppen 9–19 år och når där fler med det rörliga innehållet jämfört med rörligt innehåll på Facebook. Mest populär är appen bland 9–12-åringar.

Mest läst senaste veckan