|

Medborgarrättskämpe blir Barbiedocka

Rosa Parks tvingas lämna fingeravtryck efter att ha gripits för att ha deltagit i kollektivtrafiksbojkotten i Montgomery. Arkivbild. Zoom
Foto: Gene Herrick/AP/TT

Rosa Parks tvingas lämna fingeravtryck efter att ha gripits för att ha deltagit i kollektivtrafiksbojkotten i Montgomery. Arkivbild.

Leksaksjätten Mattel lanserar en Barbiedocka föreställande medborgarrättskämpen Rosa Parks, rapporterar BBC. Beskedet gav företaget i samband med att kvinnors rösträtt i USA uppmärksammades tidigare i veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Rosa Parks blev en symbol för afroamerikaners strid mot raslagar efter att hon 1955 vägrat lämna sin plats till en vit man på bussen i Montgomery, Alabama.

Segregation mellan svarta och vita gällde vid den här tiden även i kollektivtrafiken där vissa platser enligt lag var reserverade för vita amerikaner. Parks manifestation ledde till en årslång bojkott av kollektivtrafiken från den svarta delen av befolkningen, innan segregationen på allmänna transportmedel till slut förbjöds 1956.

De senaste åren har Mattel tillverkat flera dockor som inte är smala och blonda, attribut som varumärket Barbie blivit känt för. Men trots mångfaldsambitionen har företaget fortsatt fått kritik för att sprida skeva skönhetsideal.

|

Samordnad hatattack mot judar i Finland, Sverige, Norge och Danmark

Nyhetsbild
Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkiv
Judiska församlingar i Norden har utsatts för en koordinerat hatattack med antisemitiska klistermärken som satts upp i anslutning till kristallnattens årsdag.

Mest läst senaste veckan