|

Boris Johnson vill stympa brexitdebatt

Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu har de talats vid igen. Arkivbild. Zoom
Foto: Victoria Jones/AP/TT

Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu har de talats vid igen. Arkivbild.

Premiärminister Boris Johnson vill skjuta upp öppningen av parlamentet. Det minskar drastiskt tidsramen för att debattera brexit. Pundet faller hårt och politiska motståndare rasar. Det är en "konstitutionell våldshandling", säger underhusets talman.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Premiärminister Boris Johnson vill att parlamentet håller stängt till och med den 14 oktober i stället för till i början av oktober.

Det skulle krympa den tid parlamentet får på sig att enas om eventuell lagstiftning som förhindrar Boris Johnson att genomföra brexit med eller utan avtal redan den 31 oktober.

Det brittiska underhusets talman John Bercow kallar regeringens agerande för en "konstitutionell våldshandling".

– Oavsett hur det framställs, är det helt uppenbart att syftet är att stoppa parlamentet från att debattera brexit och utföra sina plikter, säger han enligt BBC.

Själv förnekar Boris Johnson att syftet med att flytta fram Drottningens tal skulle vara att förhindra parlamentets arbete.

– Det är fullkomligt osant, säger han i en tv-sänd intervju och tillägger att det oavsett kommer att finnas gott om tid för att diskutera brexit.

Enligt regeringen har Johnson under onsdagen talat med drottning Elizabeth, som för närvarande håller till på sitt sommarresidens i skotska Balmoral, för att diskutera saken.

Formellt handlar det om att bestämma när drottningen ska hålla sitt tal, som normalt sett markerar starten för det nya parlamentsåret efter ledigheten. Drottningen läser under talet upp en regeringsförklaring som det brittiska underhuset sedan röstar om.

Johnson vill att talet ska hållas den 14 oktober och att en omröstning sedan sker 21-22 oktober.

Han har sedan tidigare deklarerat att han som premiärminister vill genomföra brexit i månadsskiftet oktober-november oavsett om ett avtal med EU är på plats eller inte.

En majoritet av parlamentsledamöterna vill dock inte lämna EU utan ett avtal, men de har än så länge inte kunnat enas om någon alternativ väg att gå.

Visa fler
|

Tiktok har sprungit om Facebook

Tiktoks rörliga material når fler unga och barn än Facebooks. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad

Tiktoks rörliga material når fler unga och barn än Facebooks. Arkivbild.

Tiktok är starkast i målgruppen 9–19 år och når där fler med det rörliga innehållet jämfört med rörligt innehåll på Facebook. Mest populär är appen bland 9–12-åringar.

Mest läst senaste veckan