|

Brittiska protester mot parlamentarisk paus

Tusentals demonstrerar i London under parollen "Stoppa kuppen". Liknande protester ska äga rum runt om i Storbritannien. Zoom
Foto: Alastair Grant/AP/TT

Tusentals demonstrerar i London under parollen "Stoppa kuppen". Liknande protester ska äga rum runt om i Storbritannien.

Under parollen "Stoppa kuppen" demonstrerar tusentals i London. Protesten är en av ett trettiotal som under dagen arrangeras runt om i Storbritannien och riktar sig mot premiärminister Boris Johnsons beslut om ett månadslångt uppehåll i parlamentets arbete.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Om du stänger ner vårt parlament stänger vi ner gatorna", skrev protestgruppen Momentum i sin kallelse till lördagens demonstration utanför premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London.

Protesten riktar sig mot premiärminister Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet från 10 september till 14 oktober.

Längre paus än vanligt

Höstpauser är ett återkommande fenomen inom brittisk politik och syftar till att ge partierna tid att hålla sina årsstämmor. Men årets paus är längre än vanligt samtidigt som deadline för brexit – den 31 oktober – obevekligt rycker närmare.

Kritikerna menar att pausen är ett sätt för Johnson att runda parlamentet och därigenom neutralisera de ledamöter som sagt att de ska blockera ett avtalslöst brexit.

– Boris Johnson är inte mottaglig för någon form av intellektuell konversation. Han är ute efter att avveckla vår demokrati för att leverera sin brexitvision, säger Momentumaktivisten Michael Chessum till the Guardian.

Toryregeringen försvarar emellertid beslutet.

– Det är ganska vanligt att parlamentet tar paus den här tiden på året. Det är helt korrekt och skäligt att ajournera parlamentet, säger finansminister Sajid Javid till BBC.

Protester i 30 städer

Bakom protesterna, som enligt BBC planeras att äga rum i omkring 30 städer, står en koalition av vänsterorienterade grupper och Labourledaren Jeremy Corbyn har uppmanat människor att ansluta sig.

Samtidigt har en namninsamling mot beslutet att ajournera parlamentet på kort tid samlat över en miljon underskrifter.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Stycke av Berlinmuren hittat i Sydney

Nyhetsbild
En del av Berlinmuren medan den stod på plats. Arkivbild. Foto: AP/TT
Lagom till trettioårsfirandet av Berlinmurens fall har ett rejält stycke av den ökända barriären hittats i ett lager i Sydney i Australien."Jag trodde inte att det var sant", säger Sonja Griegoschewski, som har arbetat med att få murbiten till en ny plats, i ett mejl till TT.

Mest läst senaste veckan