|

Tonårssensationen knäckte Williams i US Open

NyhetsbildZoom
Bianca Andreescu är en framtida världsetta enligt Serena Williams tränare. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT
Bianca Andreescu hade aldrig varit i närheten av en grand slam-final tidigare. Efter 6–3, 7–5 mot Serena Williams i finalen i US Open är 19-åringen hetast i tennisvärlden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För två veckor sedan hade Bianca Andreescu bara spelat fem matcher i en grand slam-turnering, och förlorat tre av dem. Nu har hon fått sitt livs största segerpokal och sin största segercheck, på 3,85 miljoner USA-dollar. 19-åringen är så ny i de stora sammanhangen att hon knappt visste åt vilket håll pokalen skulle hållas, eller hur hon skulle reagera när hon fick segerchecken.

– Herregud, jag har aldrig sett en så här stor check förut, säger en smått chockad Andreescu.

– Jag är mer än tacksam och känner mig så lyckligt lottad. Jag har jobbat riktigt, riktigt hårt för att komma hit. Att nu få spela på den här nivån och möta Serena är otroligt. Hela det här året har varit som en dröm.

När året inleddes var hon rankad som 178 i världen och nu kommer hon att klättra till plats fem.

– Jag gillar inte att förlora, så jag gör helt enkelt mitt yttersta varje match. Jag lägger alltid höga förväntningar på mig själv, och den pressen gör att jag höjer mig.

Segern var en skräll, men som kanadensiskan spelat under turneringen var det ändå ingen överraskning att hon till slut stod som vinnare. På sju matcher tappade hon sammanlagt två set. Inte ens Serena Williams, nästan dubbelt så gammal och på jakt efter sin 24:e grand slam-titel, kunde göra mycket åt tenniskometens spel.

– Bianca spelade underbart. Det var fantastisk tennis där ute, jag önskar bara att jag kunde spelat lite bättre själv, säger Williams.

Publiken på Arthur Ashe Stadium var som vanligt högljudd, och hejade tydligt på hemmafavoriten Serena Williams.

Det bekom inte den oerfarna Andreescu, som ett tag såg ut att ordna en utklassningsseger. Men vid ledning 6–3, 5–1 och matchboll kom nervositeten. Williams började hämta in försprånget och hade hela arenan i ryggen.

– Fansen började heja så högt att jag började spela lite bättre och kämpa ännu mer, säger Williams.

Andreescus nerver darrade något, men när chansen att serva hem matchen kom igen tog hon till slut till vara på den. Kanske hjälpte det att hon vid flera tillfällen satte händerna vid öronen för att stänga ute det värsta oväsendet.

Bianca Andreescu höjer pokalen efter segern mot Serena Williams. Foto: Adam Hunger/AP/TT


– Jag vet att ni ville att Serena skulle vinna, säger hon till publiken i segerintervjun.

– Så jag ber om ursäkt.

Men tro inte att 19-åringen ber om ursäkt för framgången. Andreescu är Kanadas första grand slam-vinnare och även första tonåringen som vinner en grand slam-titel sedan ryskan Maria Sjarapova tog hem US Open 2006 – också 19 år gammal.

– Jag älskar den här känslan, att spela och att vinna. Jag ser verkligen fram emot att få fortsätta göra det i många år till.

Kommentarer
|

Åtta medaljer till Armsport Esse

Nyhetsbild
Dessa bröt arm för Esse Armsport i Tammerfors. Uppe till vänster: Esa Pouttu, Andrej Lindqvist, Anders Sandbacka och Mika Forsen samt nere från vänster Anne Söderlund, Fredrik Käldqvist och Jonatan Sandbacka. Foto: Esse Armsport
De sju deltagarna från Armsport Esse tog åtta medaljer i helgens tävlingar i Tammerfors.

Mest läst senaste veckan