|

Staty av Zlatan avtäcks i Malmö: "Stort ögonblick"

NyhetsbildZoom
Zlatan Ibrahimovic hedras med en staty i Malmö. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Nu är det klart var och när statyn av Zlatan Ibrahimovic ska resas. Det blir vid Stadiontorget i Malmö den 8 oktober – med "Ibra" på plats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Turerna kring Zlatan Ibrahimovics staty har varit många. Det var på Fotbollsgalan 2016 som Svenska Fotbollförbundet berättade att Sveriges främsta manliga landslagsmålskytt genom tiderna skulle avbildas och planen var först att statyn skulle stå utanför nationalarenan Friends i Solna.

Men så blir det inte.

Förra sommaren kom beskedet att hyllningen till anfallaren i stället skulle resas i hans hemstad Malmö, och nu är det bekräftat att det sker den 8 oktober. Det klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö på måndagen.

Platsen blir Stadiontorget, mellan Malmö FF:s gamla och nya arena.

– Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta, säger Ibrahimovic i ett pressmeddelande.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic avtäcks i början av oktober. Foto: Marko Sävälää/TT


37-åringen, som just nu spelar i amerikanska Los Angeles Galaxy, kommer själv att närvara vid avtäckningen tillsammans med representanter från förbundet, Malmö stad och Malmö FF. Även konstnären Peter Linde kommer att vara på plats.

– Jag är stolt och det här är stort ögonblick för mig, säger Ibrahimovic.

Statyn har stått klar sedan en tid tillbaka. Den är flera ton tung, över tre meter hög och kommer att stå vänd mot nya stadion.

– Genom placeringen tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestation för Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Kommentarer
|

Rasism mot Lukaku – kommentator sparkas

Nyhetsbild
Ännu en gång har Romelu Lukaku blivit offer för rasism i Italien. Foto: Luca Bruno
En italiensk kommentator på tv-kanalen Top Calcio 24 har fått sparken efter ett rasistiskt utspel mot Inters anfallare Romelu Lukaku.

Mest läst senaste veckan