|

Te med cancerframkallande ämne dras tillbaka från Flying Tiger Copenhagen

NyhetsbildZoom
Tesorten "Tea good night tea" dras in med omedelbar verkan. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Ett te med för höga halter av ett cancerframkallande ämne har sålts i butikerna som finns i Sverige och Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nu drar den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen in tesorten "Tea good night tea" med omedelbar verkan, rapporterar Kvällsposten.

På det danska företagets svenska och finska hemsida står det att tesorten innehåller för höga halter av pyrrolizidinalkaloider, som kan orsaka leverskador och har cancerframkallande egenskaper. Risken för skador uppstår om man får i sig pyrrolizidinalkaloider under en längre period.

Svenska Livsmedelsverket inväntar information från de danska myndigheterna, som gjorde upptäckten. Joakim Mueller Bäckman, statsinspektör vid Livsmedelsverket, förklarar att det är företagen som har det fulla ansvaret.

– När vi får information från ett annat land så är vår uppgift att se till att butikerna i Sverige sköter sina uppgifter, att de återkallar sina produkter och informerar de kunder som redan har köpt varan, säger han.

Butikskedjan uppmanar sina kunder att lämna tillbaka produkten eller att kasta den.

Kommentarer
|

Krav på lag efter dödsfall vid restaurang

Nyhetsbild
18-årige Owen Carey avled inte långt från London Eye, sedan han drabbats av anafylaktisk chock efter att ha ätit grillad kyckling som innehöll kärnmjölk. Arkivbild. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
En man avled på sin 18-årsdag efter att ha ätit kyckling som innehöll kärnmjölk på en restaurang, trots att han hade informerat personalen om sin allergi. Nu väcker hans familj krav på att allergener märks ut även på restauranger.

Mest läst senaste veckan