|

EU: Gammalt avtalsförslag kan bli aktuellt – "Storbritanniens förslag oanvändbara"

EU är villigt att ta fram det ursprungliga förslaget till brexitavtal. Zoom
Foto: Peter Morrison/AP/TT

EU är villigt att ta fram det ursprungliga förslaget till brexitavtal.

Det blir inget brexitavtal utan en irländsk nödlösning, så kallad backstop, säger EU-parlamentets talman David Sassoli. Däremot anser han att det kan bli aktuellt att plocka fram ett gammalt förslag till avtal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ju längre tiden går, desto mer troligt blir det att Storbritannien lämnar unionen utan avtal. Men EU är villigt att plocka upp det första förslaget till utträdesavtal igen, där nödlösningen bara omfattade Nordirland.

– Vi vill ha ett avtal men vi är medvetna om att ett avtal utan backstop inte skulle fungera, säger Sassoli vid en presskonferens.

– Jag vill betona det här: Storbritannien har inte kommit med några alternativ, inget som har varit användbart.

Sassolis uttalande kommer dagen efter att Storbritanniens brexitförhandlare för tredje gången på två veckor kommit till Bryssel för samtal. EU är redo att analysera konkreta förslag från London om hur en nödlösning kan ersättas, enligt Sassoli.

Annons
EU-parlamentet måste godkänna ett brexitavtal för att det ska träda i kraft. Enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer landet lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Nödlösningen i brexitavtalet är tänkt att hålla kvar Storbritannien i ett gemensamt tullområde om ingen annan lösning för den fria rörelsen över gränsen mellan Irland och Nordirland kan förhandlas fram.

Tanken är att det inte ska krävas en så kallad hård gräns mellan Nordirland och republiken Irland, med vakter, utposter och kameror.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Protesten – därför mörkläggs sociala medier i dag

I dag, den 2 juni, stannar musikindustrin i USA upp under en dag i protest mot rasism och polisvåld mot svarta i landet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan