|

Google betalar en miljard euro till Frankrike – kan bli prejudikat

NyhetsbildZoom
Google betalar närmare en miljard euro i skadestånd och uteblivna skattebetalningar till Frankrike. Foto: AP/TT/Arkiv
Nätjätten Google går med på att betala närmare en miljard euro till franska myndigheter i en överenskommelse som rört ekonomiskt bedrägeri.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Uppgörelsen kom efter fyra års utredning, där Googles verksamhet i Frankrike har granskats.

Frågan gäller om Google, som har sitt europeiska högkvarter i Dublin i Irland, har underlåtit att betala skatter och avgifter i dess franska verksamhet. Överenskommelsen består av skadestånd på 500 miljoner euro och skatter på 465 miljoner euro, uppger internetjätten i ett uttalande.

Fallet kan komma att beröra andra multinationella internetbolag med verksamhet i Frankrike och utgången kan få prejudicerande betydelse.

Google, som är en del av Alphabet, betalar minimalt med skatt i många europeiska länder då den mesta försäljningen skattas för i Irland.

– Uppgörelsen gör att vi en gång för alla kan lösa dessa tidigare dispyter, sade Googles advokat Antonin Levy i domstolssalen i Paris på torsdagen.

Kommentarer
|

Krav på lag efter dödsfall vid restaurang

Nyhetsbild
18-årige Owen Carey avled inte långt från London Eye, sedan han drabbats av anafylaktisk chock efter att ha ätit grillad kyckling som innehöll kärnmjölk. Arkivbild. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
En man avled på sin 18-årsdag efter att ha ätit kyckling som innehöll kärnmjölk på en restaurang, trots att han hade informerat personalen om sin allergi. Nu väcker hans familj krav på att allergener märks ut även på restauranger.

Mest läst senaste veckan