|

Google betalar en miljard euro till Frankrike – kan bli prejudikat

Google betalar närmare en miljard euro i skadestånd och uteblivna skattebetalningar till Frankrike. Zoom
Foto: AP/TT/Arkiv

Google betalar närmare en miljard euro i skadestånd och uteblivna skattebetalningar till Frankrike.

Nätjätten Google går med på att betala närmare en miljard euro till franska myndigheter i en överenskommelse som rört ekonomiskt bedrägeri.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Uppgörelsen kom efter fyra års utredning, där Googles verksamhet i Frankrike har granskats.

Frågan gäller om Google, som har sitt europeiska högkvarter i Dublin i Irland, har underlåtit att betala skatter och avgifter i dess franska verksamhet. Överenskommelsen består av skadestånd på 500 miljoner euro och skatter på 465 miljoner euro, uppger internetjätten i ett uttalande.

Fallet kan komma att beröra andra multinationella internetbolag med verksamhet i Frankrike och utgången kan få prejudicerande betydelse.

Google, som är en del av Alphabet, betalar minimalt med skatt i många europeiska länder då den mesta försäljningen skattas för i Irland.

Annons
– Uppgörelsen gör att vi en gång för alla kan lösa dessa tidigare dispyter, sade Googles advokat Antonin Levy i domstolssalen i Paris på torsdagen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Norsk kommun stänger nästan allt

Saxe Frøshaug vill att gränsen mot Sverige stängs.
Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

Saxe Frøshaug vill att gränsen mot Sverige stängs.

Indre Østfolds kommun, söder om Oslo, inför stränga restriktioner sedan 59 personer testat positivt för covid-19 de senaste dagarna. – Det är en kritisk situation, säger kommunordföranden Saxe Frøshaug och tillägger att antalet förväntas stiga kraftigt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan