|

Masstämd läkemedelsjätte tros ha gömt kapital

NyhetsbildZoom
Oxycontin – ett av de läkemedel som beskylls för opioidkrisen i USA. Foto: Toby Talbot/AP/TT
Nya anklagelser riktas mot den förmögna familjen Sackler, som stämts i tusental för sitt ansvar för USA:s skenande opioidepidemi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Familjens ekonomiska förehavanden utreds av New Yorks distriktsåklagare, som i fredags uppgav att hon funnit stora överföringar mellan familjens konton och finansiella institutioner, bland annat banker i Schweiz. Summorna uppgår till nästan en miljard euro, enligt åklagaren.

Läkemedelskoncernen Purdue Pharma, som ägs av Sacklerfamiljen, tillverkar det starka smärtstillande läkemedlet Oxycontin. Tusentals kommuner och flera delstater har stämt företaget för sitt ansvar i de överdoser som dödar tiotusentals amerikaner varje år.

Tidigare i veckan uppgavs parterna vara nära en uppgörelse utanför domstol som bland annat skulle innebära miljarder i skadestånd och försätta Purdue i konkurs.

Men en handfull delstater, däribland New York, har motsatt sig uppgörelsen och beskyllt familjen för att gömma sin verkliga förmögenhet.

Kommentarer
|

Bundesbank befarar recession – Handelskrig och brexit i nyckelroller

Nyhetsbild
Jens Weidmann är chef för Bundesbank. Den tyska centralbanken ser en risk att landet är i recession. Foto: Arne Dedert/DPA/AP/TT/Arkiv
Den tyska centralbanken, Bundesbank, befarar att landets ekonomi fortsatte att krympa, om än svagt, under tredje kvartalet.

Mest läst senaste veckan