De synkroniserade drönarattackerna genomfördes klockan fyra på lördagsmorgonen lokal tid. Oljeanläggningarna i Abqaiq och i Khurais tillhör världens största oljeproducent Saudi Aramco, som är direkt avgörande för landets ekonomi. Raffinaderier sattes i kraftig brand, svarta rökmoln täckte ökenhimlen.

Saudiarabiens inrikesdepartement meddelade genom statliga nyhetsbyrån SPA att bränderna var under kontroll, men departementet undvek att kommentera omfattningen av skadorna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Källor uppger för affärstidningen Wall Street Journal och nyhetsbyrån Reuters att Saudiarabien halverar sin oljeproduktion efter attacken. Det motsvarar 5 procent av världsproduktionen.

Tidigare attack

Ett par timmar efter attackerna tog de jemenitiska Huthirebellerna på sig ansvaret: "Tio drönare har attackerat målen i östra Saudiarabien", rapporterade gruppens tv-kanal, Beirutbaserade al-Masirah.

Förra månaden tog de på sig ansvaret för en drönarattack mot en naturgasanläggning på Shaybah-fältet, också det ägt av Saudi Aramco.

Drönarattackerna träffade två oljeanläggningar i östra Saudiarabien.

Kronprins Mohammed bin Salman fördömde lördagens angrepp i ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump. "Kungadömet är berett på och kapabelt att konfrontera och hantera dessa terrorristaggressioner", sade kronprinsen enligt SPA.

Världens energiresurs

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att Iran ligger bakom attackerna: "Iran har nu genomfört en aldrig tidigare skådad attack mot världens energiresurs. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes från Jemen."

De Iranstödda Huthirebellerna strider mot den saudiskledda alliansen i Jemen och har kontroll över huvudstaden Sanaa. Saudierna och allierade har i sin tur i flera år utfört omfattande bombanfall mot Huthimål i Jemen.

Bakom scenen finns flera internationella aktörer som vill ha inflytande på den oljerika halvön.

Iran har aktivt stöttat Huthirebellerna och deras kamp om herraväldet i Jemen. Inbördeskriget inleddes på allvar 2015, när president Abd Rabbu Mansur Hadi tvingades fly huvudstaden Sanaa. Den återinsatte presidenten stöttas av Saudiarabien – som i sin tur är på konfrontationskurs med Iran.

Situationen förvärrad

Läget i regionen anses ha förvärrats sedan USA och president Donald Trump förkastade den internationella uppgörelsen med Iran om dess urananrikning.

Den koordinerade drönarattacken väcker dessutom frågor om Huthirebellernas militära styrka. Det är osäkert ifall rebellerna har lyckats tillverka militära drönare på egen hand eller om Iran har hjälpt dem, skriver BBC.

Lördagens attacker visar oavsett vem som står bakom teknologin hur stridsföring nu kan föras med obemannade farkoster även av rebellgrupper.