|

Danmarks skattemyndigheter kräver Nordea på 130 miljoner

NyhetsbildZoom
Nordea bekräftar att skattemyndigheten i Danmark kräver banken på pengar. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Den danska skattemyndigheten kräver Nordea på nästan 13 miljoner euro med motiveringen att banken felaktigt återbetalat skatt på aktieutdelning. Även SEB och Danske Bank misstänks för felaktiga skatteutbetalningar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Skattestyrelsen kräver Nordea på miljonbeloppet sedan den stora kanadensiska pensionsfonden Hoopp felaktigt "fått tillbaka" pengarna som skulle ha tillfallit den danska statskassan.

Kravet på den skandinaviska storbanken följer sedan dokument från Skatteministeriet tyder på att det har skett omfattande misstag med skatteåterbetalningarna från Nordea, Danske bank och SEB.

I enlighet med den så kallade bankordning som rådde i Danmark till 2015 överlät skattemyndigheten åt de tre storbankerna att återbetala skatt på aktieutdelning. Vissa utländska personer och företag hade rätt att få tillbaka skatten om de skattar i hemländer som har skatteavtal med Danmark.

Gigantisk svindel

Vid sidan av "återbetalningarna" till Hoopp kan de tre bankerna mellan 2012 och 2015 felaktigt ha återbetalat skatt till personer eller företag som inte hade rätt till det. Beloppen uppgår till mellan motsvarande 100 och 130 miljoner euro i dagens penningvärde.

Det betyder att den gigantiska svindeln med skatt på aktieutdelning som Danmark utsatts för växer. Skattebetalarna ska i så fall ha kunnat gå miste om uppemot 195 miljoner euro.

Det är Danmarks Radio (DR) och Børsen som kommer med avslöjandet om bankerna, sedan de tagit del av en intern hittills inte offentliggjord utredning som skattemyndigheten låtit göra.

Flera länder i Europa har drabbats av liknande svindlerier, framför allt Tyskland. 

– Det är inte så smart att man gör fel, och när man tar beloppens storlek i beaktande blir ju skandalen ännu värre, säger Kim Klarskov Jeppesen, professor i revision på Copenhagen Business School, till DR om de tre bankernas utbetalningar.

Enbart 2012–2015 betalade de tre bankerna ut motsvarande 770 miljoner euro.

Bankerna kommenterar

– Det råder inget tvivel om att bankerna har ett ansvar, men det har skattemyndigheten också. Sammanfattningsvis var bankordningen en dålig ordning, säger skatteminister Morten Bødskov (S) till DR och Børsen.

Bland de misstag som enligt utredningen har gjorts finns återbetalning av samma skatt flera gånger, återbetalning till länder som saknade tillämpligt avtal med Danmark, och återbetalningar baserade på lånade aktier.

Nordea bekräftar att skattemyndigheten har riktat ett betalningskrav på 90 miljoner euro mot banken.

"Vi tar den här frågan på mycket stort allvar, och vår bedömning är att vi har respekterat våra förpliktelser", skriver Nordea i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau.

SEB skriver i ett mejl till TT att banken har följt kraven på bankordningen, och att den samarbetar med danska myndigheter i utredningen.

Danske Bank säger sig ha haft en "begränsad verksamhet" på området och "har ingen anledning att tro" att man har gjort fel.

Kommentarer

Reparationen på Wasa Express drog ut på tiden – påverkar också returen från Umeå

Nyhetsbild
Wasa Express står nu i hamnen i Vasa. Servicearbete med en hydraulcylinder pågår. Foto: Mikael Sandberg
Wasa Express avgång till Umeå försenades på onsdagen. Förseningen beräknades först bli omkring tre timmar, men så snabbt kunde problemet inte åtgärdas.

Mest läst senaste veckan