|

EU på väg att lämna kolkraften – Allt mer vindkraft och solenergi i stället

NyhetsbildZoom
Kolanvändningen sjunker kraftigt i EU. Trenden pekar på att koldioxidutsläppen sjunker med 65 miljoner ton i år jämfört med förra året. Foto: Frank Augstein/AP/TT
Kolanvändningen rasar dramatiskt i EU, rapporterar DN , med referens till den brittiska tankesmedjan Sandbag. Under perioden 2012–2018 sjönk kolanvändningen med 30 procent och i år väntas minskningen bli 19 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ungefär hälften av kolet har ersatts med vind- och solkraft. Den andra hälften har ersatts med naturgas, som trots att den också är fossil ger mindre utsläpp av växthusgaser.

Irland, Frankrike och Storbritannien ligger i toppen, med minskningar på 79, 75 respektive 65 procent. I Storbritannien stod alla kolkraftverk till och med stilla under två veckor i maj.

Tyskland har bantat kolanvändningen med 22 procent. Eftersom landet har så många kolkraftverk motsvarar det den största minskningen i EU i absoluta tal.

I Bulgarien, Slovenien och Österrike syns en viss ökning.

Kommentarer
|

Allt fler bor i små bostäder – leder till mindre segregering än befarat enligt rapport

Nyhetsbild
Forskningsinstitutet PTT:s forskningschef Olli-Pekka Ruuskanen säger att riskerna på bostadsmarknaden ökar då bostäderna i allt högre grad ses som investeringsobjekt på finansmarknaden. Foto: Erik Sandström/SPT
Bostädernas storlek har minskat framför allt i Åbo, Tammerfors och Uleåborg. Finansbranschen får samtidigt en allt större roll och det kan öka riskerna på bostadsmarknaden.

Mest läst senaste veckan