|

Väntad räntesänkning av Fed – rådande ovisshet är orsaken

NyhetsbildZoom
Fedchefen Jerome Powell har fler saker än räntan att fundera på. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT/Arkiv
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänker som väntat styrräntan – med hänvisning till rådande ovisshet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Räntan sänks med 0,25 procentenheter till intervallet 1,75 till 2 procent. Vid centralbanksmötet röstade sju ledamöter för och tre emot.

Den amerikanska styrräntan sänktes med lika mycket i slutet av juli och då var det första gången det gjordes en sänkning sedan finanskrisen 2008. Fed-chefen Jerome Powell lovade då att det inte planerades ytterligare sänkningar, men president Donald Trump har insisterat och krävt just detta i det rådande handelskriget med Kina.

Tidigare på onsdagen meddelade Fed att man skulle pumpa ut dollar till ett värde av över 1 200 miljarder kronor i det amerikanska pengasystemet, för att råda bot på en dollarbrist. Även det är nu första gången sedan 2008.

Orsaken till likviditetsbristen är inte helt glasklar, enligt bedömare. Men en orsak är att Fed de senaste åren har krympt sin balansräkning. Banken skulle behöva köpa på sig mer obligationer för att gödsla det finansiella systemet med mer kontanter i banksystemet.

Effekten av likviditetsbristen de senaste dagarna blev rejält stigande räntor när bankerna behöver ta korta lån över natten.

Kommentarer
|

Bundesbank befarar recession – Handelskrig och brexit i nyckelroller

Nyhetsbild
Jens Weidmann är chef för Bundesbank. Den tyska centralbanken ser en risk att landet är i recession. Foto: Arne Dedert/DPA/AP/TT/Arkiv
Den tyska centralbanken, Bundesbank, befarar att landets ekonomi fortsatte att krympa, om än svagt, under tredje kvartalet.

Mest läst senaste veckan