|

Väntad räntesänkning av Fed – rådande ovisshet är orsaken

Fedchefen Jerome Powell har fler saker än räntan att fundera på. Zoom
Foto: Manuel Balce Ceneta/TT/Arkiv

Fedchefen Jerome Powell har fler saker än räntan att fundera på.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänker som väntat styrräntan – med hänvisning till rådande ovisshet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Räntan sänks med 0,25 procentenheter till intervallet 1,75 till 2 procent. Vid centralbanksmötet röstade sju ledamöter för och tre emot.

Den amerikanska styrräntan sänktes med lika mycket i slutet av juli och då var det första gången det gjordes en sänkning sedan finanskrisen 2008. Fed-chefen Jerome Powell lovade då att det inte planerades ytterligare sänkningar, men president Donald Trump har insisterat och krävt just detta i det rådande handelskriget med Kina.

Tidigare på onsdagen meddelade Fed att man skulle pumpa ut dollar till ett värde av över 1 200 miljarder kronor i det amerikanska pengasystemet, för att råda bot på en dollarbrist. Även det är nu första gången sedan 2008.

Orsaken till likviditetsbristen är inte helt glasklar, enligt bedömare. Men en orsak är att Fed de senaste åren har krympt sin balansräkning. Banken skulle behöva köpa på sig mer obligationer för att gödsla det finansiella systemet med mer kontanter i banksystemet.

Annons
Effekten av likviditetsbristen de senaste dagarna blev rejält stigande räntor när bankerna behöver ta korta lån över natten.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Ny företagare på gång till Fäboda

 Fäboda Kaffestuga är en oas för Jakobstadsbor och turister.
Foto: Jonas Brunnström

Fäboda Kaffestuga är en oas för Jakobstadsbor och turister.

Tekniska nämnden ger grönt ljus för att en ny företagare får ta över hyresavtalen för Fäboda kaffestuga och en tillhörande stockstuga på en intilliggande separat tomt.

Mest läst senaste veckan