|

HUS-styrelseordförande: "Behövs verkligen vård på svenska?"

NyhetsbildZoom
När svensk vård ifrågasattes på ett strategimöte vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) blev Svenska folkpartiet förargat. Foto: Ari Sundberg/SPT
I en strategidiskussion ifrågasatte styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) behovet av vård på svenska.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Närmare 100 personer samlades på torsdagen för att diskutera HUS nya strategi. En av punkterna i strategin var jämlikhetsfrågor. I denna diskussion bad HUS styrelseordförande Ulla-Marja Urho (Saml) om ordet.

– Jag vill provocera lite. Men till vad behövs svenskspråkig service egentligen? Är inte huvudsaken att man botar sjukdomar? sade hon.

Björn Månsson (SFP), styrelsemedlem i HUS, blev paff när han hörde hennes inlägg och gick ut med övertrampet på Facebook.

SFP:s gruppordförande i HUS, Marie Bergman-Auvinen, säger till SPT att hon tycker det var en opassande, provocerande kommentar. Hon förstår inte meningen med provokationen som är emot grundlagen och språklagen.

Månsson replikerade också Urhos provokation på strategiseminariet.

– Om jag ligger nedsövd på ett operationsbord så kvittar det vilket språk personalen talar sinsemellan. Men om jag vill diskutera med läkaren så vill jag tala mitt modersmål.

Han lyfter speciellt upp vikten av att få tala sitt modersmål för seniorer, barn och inom psykiatrin.

HUS fullmäktigeordförande Minerva Krohn (Gröna) tolkade Urhos inlägg som en ren provokation. Hon tycker inte att svenskspråkiga ska ta illa vid sig eller vara oroade. Hon säger att provokationer och utmaningar hör till strategiarbetet.

– Det är ett sätt att utkristallisera vilka saker som är viktiga inom vården.

Ulla-Marja Urho avböjer att kommentera något till SPT.

Kommentarer
|

Polisen i Estland: Två avlidna har hittats på Tallinks Silja Europa

Nyhetsbild
Två döda har hittats ombord på Silja Europa. Foto: Arkiv/Lehtikuva/Kimmo Mäntylä
Det rör sig om en 25-årig kvinna och en 21-årig man. Båda var finländska medborgare.

Mest läst senaste veckan