Samtidigt höjer USA:s arbetsmarknadsdepartement beräkningen av nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i augusti till 168 000. Det kan jämföras med en preliminär beräkning på 130 000.

Dollarn lyfter, guldpriset faller och ledande Europabörser stiger efter statistiken. Även amerikanska obligationsräntor följer med uppåt.

Analytiker hade i snitt räknat med att det skulle skapas 145 000 nya arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn i USA i september, enligt en Reutersenkät. Arbetslösheten väntades ligga stabil på 3,7 procent.

Jobbsiffrorna kommer efter en vecka präglad av svaga konjunktursignaler i form av inköpschefsindex från USA, inte minst inom tillverkningsindustrin och beskedet från Trumpregeringen om att man avser att öppna upp en ny front i handelskonflikten med EU med tullar på varor för 7,5 miljarder dollar, vilket spätt på osäkerheten kring konjunkturen bland bedömare.

Statistiken pekar samtidigt på en oförändrad genomsnittlig timlön och minskad sysselsättning inom tillverkningsindustrin i USA.

Den oförändrade snittlönen i september innebär att löneökningarna i årstakt i USA låg på 2,9 procent i september, ned från 3,2 procent i årstakt i augusti.

Den genomsnittliga jobbveckan uppgick till 34,4 timmar.

(TT-Reuters)