Dmitrij Medvedev har kommit tillbaka från sin tvådagarsresa till Kuba under torsdagen och fredagen där han bland annat träffade den tidigare presidenten och numera kommunistpampen Raúl Castro, och berättar om resultatet av resan i en intervju med tv-kanalen Rossiya-1.

– Castro och jag pratade om samarbete, gamla minnen, hur vi träffades första gången, den väg som vår relation har tagit under dessa år, säger Medvedev.

Ryssland har ingått ett avtal med Kuba om att rusta upp landets järnvägsnät, och diskuterar även en försäljning av ryska flygplan.

– Vi pratar om att skicka flygplan och att reparera dem som de redan har, säger Medvedev enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ska utarbeta en plan

USA har skärpt sanktionerna mot Kuba som ett svar på att Kuba stöder Venezuelas president Nicolás Maduro, som delar av omvärlden ser som en diktator. Sanktionerna har bland annat slagit hårt mot Kubas bränsleförsörjning. Venezuela har i sin tur skickat oljefartyg till Kuba för att dämpa energikrisen.

Även Ryssland är redo att bistå Kuba med olja, enligt Medvedev.

– Vi diskuterade detta i dag och kom överens om att vi ska utarbeta ett förslag till en plan för energitillförsel till Kuba, med hänsyn till konventionella energislag, kolvätebränslen, och andra möjliga alternativ, säger han.

Medvedev tillkännagav dock inga åtgärder på kort sikt för att lindra Kubas oljebrist.

"Sanktioner skapar möjlighet"

Kuba var nära allierad till Sovjetunionen, som dominerades av Ryssland, under kalla kriget. Men den här gången är det inte tal om gratis lån som senare skrivs av, understryker Medvedev.

– Allting har förändrats i världen. Sovjetunionen finns inte längre, Kuba förändras, och det varken finns eller kan finnas något tal om att något icke-betalningsbart bistånd, säger premiärministern.

Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov anlände till Venezuela på lördagen för att träffa president Maduro, rapporterar Interfax. Borisov och Maduro diskuterade Venezuelas växande skuldberg till Ryssland under mötet, enligt Kreml.

– Jag anser att USA:s ensidiga åtgärder ger Ryssland en unik möjlighet att bygga vårt samarbete på en helt ny grund, säger Borisov enligt Interfax.