|

Trump far ut hårt mot Romney

NyhetsbildZoom
Donald Trump och Mitt Romney inför Trumps tillträde som USA:s president. Den tidigare presidentkandidaten Romney har ofta varit öppet kritisk mot sin partikollega Trump Bilden är från november 2016. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att medarbetare på utrikesdepartementet trakasseras av kongressledamöter som driver på för att dra i gång en riksrättsprocess mot president Donald Trump. Huvudpersonen själv – Trump – fördömer i sin tur sin partikollega Mitt Romney i mycket grova ordalag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den republikanske senatorn Mitt Romney är "ett pompöst arsle", skriver Trump på Twitter dagen efter att Romney skarpt kritiserat presidentens uttalande om att Kina borde utreda sonen till Trumps potentiella rival nästa års presidentval, förre vicepresidenten Joe Biden.

Trumps utspel om att inte bara Ukraina, utan också Kina, borde utreda Joe Biden och hans son, kom i torsdags.

"Mitt Romney har aldrig vetat hur man vinner. Han är ett pompöst arsle som har bekämpat mig från början", skriver USA:s president med syftning på att Romney var Republikanernas presidentkandidat 2012 och förlorade mot Demokraternas Barack Obama.

Tidigare hade demokratiska utskottsordförande krävt att Vita huset lämnar ut dokument till dem för att användas i den process som dragits i gång och som Demokraterna vill leder till att Donald Trump ställs inför riksrätt.

"Vi beklagar djupt att president Trump har satt oss – och nationen – i detta läge, men hans handlingar ger oss inget annat val än att utfärda denna order", skriver demokraterna Elijah Cummings, Adam Schiff och Eliot Engel i sin begäran om dokumenten.

Adam Schiff, en av de utskottsordförande som nu kräver samarbete av Vita huset.
Foto: Jose Luis Magana

Adam Schiff, en av de utskottsordförande som nu kräver samarbete av Vita huset.


Hårt tryck på UD

Dokumenten ska ha överlämnats senast den 18 oktober.

Utrikesdepartementet har redan givit ett första svar till kongressen, enligt utrikesminister Mike Pompeo.

– Utrikesdepartementet skickade ett brev i går kväll till kongressen med vårt första svar på begäran om dokument. Vi kommer självklart att göra allt vi är skyldiga till enligt lagen, sade han på lördagen i samband med att han besökte Grekland.

Pompeo hävdade också att medarbetare på utrikesdepartementet trakasserats av kongressens utredare som tryckt på hårt för att få loss dokument till utredningen.

Tidigare har vicepresident Mike Pence beordrats att lämna över handlingar med anledning av hans eventuella kännedom om Trumps omstridda samtal till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har lett till att processen mot en riksrätt dragits i gång.

Ny visselblåsare?

Dessutom vill utskotten veta mer om Pences eget möte med Zelenskyj den 1 september samt få information kring samtal som Pence kan ha haft med Trump och amerikanska diplomater om Ukraina och om att skaffa information som skulle kunna vara negativ för rivalen Joe Biden.

Nya uppgifter kring händelsen kan även komma från en möjlig andra visselblåsare som har mer direkt information än den första, rapporterar The New York Times.

Den personen har redan intervjuats av Michael Atkinson, tillsynschef för underrättelsetjänsterna, som arbetar för att få den första personens uppgifter bekräftade.

Sms-konversationer

Sms-konversationer mellan amerikanska diplomater har offentliggjorts, och verkar peka på att demokraternas anklagelser om att Trump sökt utländsk hjälp inför valet 2020 stämmer.

Bland annat har Bill Taylor vid USA:s ambassad i Kiev sms:at till EU-ambassadör Gordon Sondland:

”Jag tycker att det är vansinne att hålla tillbaka säkerhetspolitiskt stöd för att få hjälp med en politisk kampanj.”

Sondland ska sedan ha svarat ”Bill, du har fel om presidentens intentioner, han har varit tydlig med att det inte handlar om tjänster och gentjänster”.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj, i vilket han uppmanade sin motpart att utreda Joe Biden, och sonen Hunter Bidens affärer i Ukraina, har lett till att riksrättsprocessen inletts.

Vid samtalet hade USA hållit inne motsvarande 2,4 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina. Pengarna betalades senare ut.

Trump har beskrivit utredningen som en "statskupp".

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan