|

Andernas glaciärer smälter i varmare klimat

NyhetsbildZoom
På bilden syns Spegazziniglaciären i nationalparken Los Glaciares i den argentinska delen av Anderna. Arkivbild. Foto: Ian James/AP/TT
Glaciärerna i den sydamerikanska bergskedjan Anderna har minskat betydligt under åren 2000–2018 på grund av klimatförändringarna, enligt en studie.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Studien är genomförd med hjälp av tiotusentals satellitbilder som tagits under tidsperioden. Avsmältningen är särskilt märkbar i bergskedjans mittparti, där den har ökat i hastighet under det senaste årtiondet.

– Obalansen mellan nuvarande temperaturer och glaciärerna är fortsatt väldigt stor, och i framtiden kommer vi att få uppleva en utbredd minskning av glaciärerna, säger Pierre Pitte, en av forskarna.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Nature Geoscience.

Anderna sträcker sig från Trinidad och Venezuela i norr till ögruppen Eldslandet vid Sydamerikas sydspets. Bergskedjan är jordens längsta med sina runt 750 mil, enligt Nationalencyklopedin.

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan