|

"Galet" australiskt solprojekt tar form

NyhetsbildZoom
Om jätteprojektet blir av kommer det att kräva världens största solcellsanläggning. Men det finns det gott om plats för i glesbefolkade norra Australien. Arkivbild från USA. Foto: Dave Kolpack
En 3 000 kilometer lång gigawattskabel med solkraft från en världsdel till en annan? Affärsmannen Mike Cannon-Brookes erkänner att projektet Australia Singapore Power Link (ASPL) låter "helt uppåt väggarna galet", men storsatsar ändå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi ska få det att funka, jag ska bygga en lina, säger han till tidningen AFR.

Och inte vilken lina som helst – undervattenskabeln ASPL är tänkt att få en kapacitet på 10 gigawatt. Det motsvarar mer än tio gånger effekten på Sveriges största vattenkraftverk, Harsprånget i Luleälven. Och ASPL är tänkt att kunna stå för en femtedel av Singapores elbehov. Den är kostnadsberäknad till 25 miljarder australiska dollar, ungefär 15 miljarder euro.

Idealiskt väder

Internationellt är Cannon-Brookes redan känd för spektakulära satsningar, efter att 2017 via Twitter ha slagit vad med Tesla-chefen Elon Musk om bygget av energilagring, en lösning som sedan blivit känd som "världens största batteri", i Hornsdale i delstaten South Australia.

I det nya projektet ska elektriciteten komma från trakterna kring Tennant Creek i Northern Territory i norra Australien, ett platt glesbefolkat område med mestadels fint väder året runt – idealiskt för solenergi.

Med 10 gigawatts kapacitet blir även den solcellspark som ska byggas i rekordformat. Northern Territorys delstatsmyndigheter meddelade i augusti att parken ska uppföras av Sydney-baserade företaget 5B, i samarbete med Sun Cable som ansvarar för Singapore-kabeln, rapporterar branschsajten Renew economy.

Klart 2027

Eftersom singaporianerna kanske inte efterfrågar elen just när solen gassar som bäst i Tennant Creek behövs även energilagring i gigaformat, närmare bestämt 20–30 gigawattimmar, eller upp till 300 gånger kapaciteten i Hornsdale. Och där kommer Cannon-Brookes kontakt med Elon Musk väl till pass.

– Elon försäkrar att hans batterier fungerar när det är 50 grader, och det kommer att behövas i Tennant Creek. säger den australiske affärsmannen till AFR.

Enligt Renew economy kan projektet stå klart 2027.

Liknande satsningar har planerats även i vår del av världen, i första hand det tyska initiativet Desertec, tänkt att föra solel från Sahara till Europa. Men de har fastnat i bland annat politisk osäkerhet, i och med de många inblandade länderna.

Kommentarer

Kurtén bytte IT till träbåt – Nu leder han varv som bygger superyachter

Nyhetsbild
Anders Kurtén i formen för den nya 117-fot långa superyachten som byggs vid Baltic Yachts i Jakobstad. Foto: Jonas Brunnström
En klockarkärlek till båtar och hav gjorde att Anders Kurtén sadlade om från IT till att bli träbåtsbyggare. Nu är han ny vd för Baltic Yachts.

Mest läst senaste veckan