|

Snårigt läge väntas efter val i Kosovo

NyhetsbildZoom
Graffiti i den delade staden Mitrovica, en symbol för hur kluvet Kosovo fortfarande är. Foto: Darko Vojinovic
Omvärlden hoppas på en nystart för samtalen med Serbien. Och Kosovoborna vill ha fler jobb och bättre sjukvård. Söndagens nyval i Kosovo väntas dock inte ge någon chans att rivstarta med dessa heta frågor – enligt opinionsmätningar kommer det att krävas snåriga koalitionsförhandlingar för att något block ska kunna ta makten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Valet utlöstes av att Ramush Haradinaj avgick som premiärminister efter att ha kallats till Haag i en utredning om krigsbrott.

Och att 1900-talets konflikter lever än illustreras av att förhandlingarna med Serbien legat nere i flera år. Belgrad-regeringen vägrar fortfarande att erkänna den självständighet Kosovo utropade 2008. Samtidigt är det viktigt för båda länder att lägga oenigheten åt sidan – den utgör exempelvis ett effektivt hinder för Serbiens ambitioner att gå med i EU, och Kosovos hopp om att få bli FN-medlem.

Över 34 000 observatörer övervakar röstandet.

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan