|

Danska flygbolag vill ha klimatavgift

NyhetsbildZoom
En Boeing från Norwegian på väg in för landning i Köpenhamn. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
I Norge och Sverige har flygbolag hårt kritiserat de införda flygskatterna. Men i Danmark lägger branschen nu fram ett eget förslag om en klimatavgift.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tanken är att via avgiften få in 250–300 miljoner danska kronor årligen till en fond som ska arbeta med gröna lösningar för flyget.

Förslaget skickas till danska politiker från Dansk Luftfart, en branschgrupp som innefattar bland andra Köpenhamns och Billunds flygplatser samt SAS och Norwegian.

Danska partier som föreslagit flygskatter enligt norsk och svensk modell välkomnar initiativet, även om man påpekar att branschen vill lägga på blygsamma belopp per biljett.

– Det är en otroligt glädjande nyhet att luftfartsbranschen förstår att något måste hända. Men ribban läggs lite lågt, säger Ida Auken, miljötalesperson på De Radikale.

Kommentarer

Kurtén bytte IT till träbåt – Nu leder han varv som bygger superyachter

Nyhetsbild
Anders Kurtén i formen för den nya 117-fot långa superyachten som byggs vid Baltic Yachts i Jakobstad. Foto: Jonas Brunnström
En klockarkärlek till båtar och hav gjorde att Anders Kurtén sadlade om från IT till att bli träbåtsbyggare. Nu är han ny vd för Baltic Yachts.

Mest läst senaste veckan