|

Uppgifter: Danmark kan införa gränskontroller

NyhetsbildZoom
Danmark väntas införa gränskontroller vid alla gränsövergångar mot Sverige. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Gränskontroller ska införas för personer som reser från Sverige till Danmark.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det väntas justitieminister Nick Hækkerup (S) meddela vid en presskonferens om säkerhet på torsdagsmorgonen, enligt uppgifter till etermediebolaget DR.

Gränskontroller kan i så fall införas vid alla gränsövergångar en till flera gånger i veckan från mitten av november. Det gäller både vid färjelägen och för tågtrafik, där resande kommer att behöva visa legitimation.

Åtgärden ska vara en följd av den senaste tidens sprängdåd och gängvåld i Danmark, där svenskar misstänks ha varit inblandade.

Tidigare har gränskontroller gjorts av svensk polis för resande på väg från Danmark till Sverige.

Regeringen väntas även inrätta en ny instans för polissamarbete mot organiserad gränsöverskridande brottslighet i Öresundsregionen.

Enligt de uppgifter som DR har tagit del av har EU-kommissionen och Sveriges regering informerats om de nya tillfälliga gränskontrollerna.

Kommentarer
|

Trump: Kurderna är inga änglar

Nyhetsbild
Rök stiger från Ras al-Ayn efter turkiska lufträder. Bilden är tagen från Ceylanpinar, den turkiska grannorten på andra sidan gränsen. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Kurderna är inga änglar, säger president Donald Trump, och tonar ned hotet som den turkiska invasionen i nordöstra Syrien innebär för USA:s tidigare allierade.

Mest läst senaste veckan