Hälften av företagarna uppger i en enkät att de har blivit utsatta för bedrägerier, vilseledande marknadsföring eller bedrägeriförsök. 50 procent svarade ja, 57 procent nej och 3 procent kunde inte säga, skriver Företagarna i Finland i ett pressmeddelande

Företagarorganisationen har beställt undersökningen av Kantar TNS som har intervjuat 1 006 representanter för små och medelstora företag.

De företagare som hade blivit utsatta för bedrägerier fick också svara på hur stora skadorna hade varit. 52 procent svarade under 500 euro, 16 procent 500–10 000 euro, 3 procent över 10 000 euro och 28 procent kunde inte säga.

Enligt pressmeddelandet är ett vanligt bedrägeri falska räkningar, ofta på några hundra euro. Brottslingarna kan tjäna stora summor då räkningarna skickas till många olika företag.

Endast en femtedel av företagarna uppger att de har anmält brottet till myndigheterna. Det var också vanligare att polisen undersökte anmälningar från bolag med över tio anställda (46 procent) än mindre företags och egenföretagares anmälningar (37 procent).