Efter tolv dagars protester mot slopade bränslesubventioner har parterna i Ecuador satt sig vid förhandlingsbordet.

Samtalen, som övervakas av FN och direktsänds i ecuadoriansk tv, blev under söndagen försenade på grund av "operativa svårigheter".

När de till slut inleddes krävde paraplyorganisationen Conaie, som företräder ursprungsbefolkningen, såväl inrikesministerns som försvarsministerns avskedande. Conaie anser att de två är högst ansvariga för det "överdrivna våld" polis och militär använt mot demonstranterna.

Conaie: Vi stannar

Moreno svarade inte på Conaies krav, men sade att han kan överväga att återinföra de bränslesubventioner som demonstranterna vill ha, ett krav som har lett till de häftiga demonstrationerna i landet.

Det var ett steg längre än han gick tidigare på söndagen, då han i ett tv-sänt tal uppgav att han skulle se över den lagstiftning som innebar att subventionerna slopades för att studera effekterna och försäkra sig om nyttan med lagstiftningen.

Fakta: Regeringsmakten i Ecuador

  • Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador mellan 2007 och 2017 – längre än någon annan president.
  • Under Correas styre fick ekonomin ett rejält uppsving. Korruptionsskandaler och ett sjunkande oljepris som bland annat ledde till en dalande tillväxt fick hans stöd att sjunka och 2017 vann Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten.
  • Moreno har fört en betydligt försiktigare politik än företrädaren och efter valet har de två blivit svurna fiender.
  • Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Sju av tjugotvå statliga bolag ska säljas.
  • Morenos reformer har skapat missnöje och lett till protester. Den 3 oktober infördes ett undantagstillstånd på två månader efter protester i landet mot slopade bränslesubventioner.
  • Fattigdomen i Ecuador är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.
  • Källa: Landguiden/UI
 

Beslutet att slopa bränslesubventionerna som har funnits i Ecuador i 40 år fick ursprungsbefolkningen och transportarbetare att för snart två veckor sedan gå ut på gatorna i protester som bitvis har blivit våldsamma.

Conaie uppgav på söndagen att de demonstranter som samlats i Quito kommer att stanna kvar i huvudstaden tills regeringen har gått med på ett avtal som lättar bördan för dem.

– Det handlar inte bara om ledarna, utan alla, och vi kommer att stanna till det finns en lösning på situationen, säger Salvador Quishpe, en av organisationens ledare. 

Nya sammandrabbningar

Efter flera våldsamma sammandrabbningar försattes Quito i lördags under militärkontroll och utegångsförbud utlystes. Förbudet hävdes dock delvis på söndagseftermiddagen lokal tid för att åter träda i kraft på kvällen.

Det har inte avskräckt demonstranterna att åter inta gatorna. Under söndagskvällen drabbade polis och demonstranter samman i nya våldsamheter, enligt myndigheterna ska bland annat två militärfordon ha satts i brand.

Hittills har sex personer dött och nästan 2 100 människor skadats eller gripits under de tolv dagarnas protester.