Svenska Yles Spotlight har pratat med personal på Viking Line. Frustration och oro visar sig vara vardag för många av rederiets anställda.

En av källorna berättar exempelvis att han i en hel vecka under början av 2000-talet var listad som rökdykare ombord på Viking Lines Ålandsfärja. Han saknade ändå helt behörighet för det och hade i själva verket jobbat som biträde i cafeterian ombord.

– Små avvikelser kan vara okej på den lägre nivån, men däremot kan ett fartyg inte gå utan en befälhavare, ett befäl, säger Viking Lines vd Jan Hanses till Spotlight.

Enligt Svenska Yle konstaterade Transportstyrelsen också för ett år sedan att det på Cinderella, som kör under svensk flagga, förekom både trakasserier och bestraffningar från chefer och arbetsledare.

Svenska Yles Spotlight gick i sin granskning även igenom Regionförvaltningsverkets inspektionsberättelser från Viking Line. Granskningen visade att det under de tre senaste åren har begåtts över 200 vilotidsbrott ombord på rederiets fem finskflaggade fartyg.

Hanses svarade till Spotlight att man strävar efter att förbättra sig. Rederiets finska huvudförtroendeman har inte svarat på kritiken eftersom hen avbokade intervjun med Spotlight.