|

Barcelonas gator fylls av demonstranter – polisen står beredd

De senaste dagarna har gatubilden i Barcelona dominerats av barrikader, hundratals brända soptunnor och tusentals demonstranter. Zoom
Foto: Pau Barrena/AFP/Lehtikuva

De senaste dagarna har gatubilden i Barcelona dominerats av barrikader, hundratals brända soptunnor och tusentals demonstranter.

Drygt en halv miljon människor deltar i en stor manifestation i den katalanska huvudstaden på fredagen för att protestera mot domarna mot flera separatistledare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De senaste dagarna har gatubilden i Barcelona dominerats av barrikader, hundratals brända soptunnor och tusentals demonstranter.

Och polisen har rustat för nya oroligheter inför fredagseftermiddagen då en ny stor manifestation hålls i centrala Barcelona. Enligt polisen deltar drygt en halv miljon människor.

Tusentals demonstranter har strömmat till från hela Katalonien. Flera vägar i regionen spärrades av för att ge plats åt de fem demonstrationstågen som sedan i onsdags varit på väg mot Barcelona.

Demonstranter på väg för att delta i en manifestation i Barcelona.
Foto: Manu Fernandez

Demonstranter på väg för att delta i en manifestation i Barcelona.


Annons
Den stora demonstrationen är lugn, men på ett annat ställe i centrala Barcelona kastade maskerade demonstranter sten mot poliserna och tände eld på stora sopcontainrar.

Dessutom hade fackföreningar knutna till separatiströrelsen kallat till generalstrejk under dagen. Det ledde bland annat till att drygt ett 50-tal avgångar från Barcelonas flygplats El Prat ställdes in, rapporterar El País. Förutom störningar på vägarna påverkades även tåg- och kollektivtrafiken.

Polisen griper en ung demonstrant.
Foto: Pau Barrena/AFP/Lehtikuva

Polisen griper en ung demonstrant.Tusentals studenter strejkade också och deltog i en demonstration under eftermiddagen.

– Det katalanska folkets styrka går inte att hejda, säger den 18-årige studenten Miquel Flores.

Katedralen, och den populära turistattraktionen, La Sagrada Familia håller stängt till följd av protesterna, enligt en företrädare för katedralen.

La Sagrada Familia i Barcelona. Arkivbild.
Foto: MAJA SUSLIN / TT

La Sagrada Familia i Barcelona. Arkivbild.Protesterna inleddes när Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheter i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017.

Vid torsdagens protester skadades 58 personer i Barcelona. Demonstrationerna inleddes lugnt, men övergick senare till oroligheter.

På det berömda turiststråket Las Ramblas brände maskerade demonstranter stolar och bord från kaféer.

Den stora demonstrationen var lugn, men på ett annat ställe i centrala Barcelona kastade maskerade demonstranter sten mot polisen.
Foto: Bernat Armangue

Den stora demonstrationen var lugn, men på ett annat ställe i centrala Barcelona kastade maskerade demonstranter sten mot polisen.Ytterligare 38 personer skadades i protester i städer som Lleida och Girona.

Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska varnar personer som deltar i våldsamheter att de inte kommer att undslippa straff.

Kataloniens president Quim Torra, själv separatist, var länge tyst om de uppblossade protesterna. Han manade i september till konfrontation med Madrid om de åtalade separatistledarna fick fällande domar, men tvingades i onsdags att fördöma våldet.

– Protesterna måste vara fredliga. Vi kan inte tillåta att våldsamma grupper skadar bilden av (den separatistiska) rörelsen som miljoner katalaner stöder, sade han då.

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.

|

Inget hopp om att rädda fler – "Vi tror inte det finns överlevande på vulkanön"

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.
Foto: Torsten Blackwood/Lehtikuva

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.

Flera personer har omkommit i ett vulkanutbrott på den nyzeeländska ön White Island. Ytterligare ett antal personer saknas. Den obebodda vulkanön är ett populärt turistmål.

Mest läst senaste veckan