|

Irländare vill få hem James Joyces kvarlevor

James Joyce kvarlevor bör flyttas från Schweiz till hans hemland Irland, anser invånare i Dublin där författaren föddes. Zoom
Foto: Shawn Pogatchnik/TT/Arkiv

James Joyce kvarlevor bör flyttas från Schweiz till hans hemland Irland, anser invånare i Dublin där författaren föddes.

En grupp Dublinbor driver en kampanj för att för att föra tillbaka författaren James Joyce till hans gamla hemstad. Själv vägrade han sätta sin fot i Irland under sina sista 29 år i livet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I veckan klubbade fullmäktige i Dublin-förorten Rathgar, där Joyce föddes, igenom ett förslag som går ut på att Irlands regering ska begära att författarens kvarlevor repatrieras från Schweiz där han ligger begraven.

– Det här var något som vi fick höra att hans familj ville och därför förs diskussioner för att skynda på processen. Det var hans önskan och jag tycker att vi ska försöka hedra den och hans ställning, säger fullmäktigeledamoten Dermot Lacey.

James Joyce dog vid 58 års ålder och är begravd bredvid sin fru Nora och andra familjemedlemmar i Zürich. Enligt förslaget ska alla kvarlevor flyttas till Irland innan 100-årsminnet av romanen "Odysseus", som gavs ut 1922.

Romanen förbjöds i det katolska Irland, vilket innebär att James Joyce vägrade besöka sitt hemland under de sista 29 åren av sitt liv.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hon upplevde historisk scenkatastrof i Vasa – skådespelaren som gav Pippi ett ansikte är tillbaka i stan

Inger Nilsson i nyrenoverade Wasa Teater. "Mycket är förändrat, men en del känner jag igen" säger hon.
Foto: Mikael Nybacka

Inger Nilsson i nyrenoverade Wasa Teater. "Mycket är förändrat, men en del känner jag igen" säger hon.

Inger Nilsson är troligen den mest kända praktikanten som Wasa Teater haft – och hon kan tänka sig att återvända till teaterns scen.

Mest läst senaste veckan