|

Undantagstillstånd i Chile efter t-banevåld

En demonstrant sparkar på en tårgasgranat under fredagens protester i Santiago. Zoom
Foto: Esteban Felix/AP/TT

En demonstrant sparkar på en tårgasgranat under fredagens protester i Santiago.

Chiles president Sebastián Piñera har utlyst undantagstillstånd i huvudstaden Santiago.Beskedet kommer efter våldsamma demonstrationer som har stängt tunnelbanan i staden.– Det här är inte protester, det är ren brottslighet, säger president Sebastián Piñera.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hela tunnelbanesystemet i Chiles huvudstad Santiago har stängts, och de 136 stationerna är igenbommade hela helgen, efter att demonstranter vandaliserat flera stationer.

Maskerade demonstranter satte eld på ingångarna till flera stationer, förstörde vändkors och brände ner minst en buss. När mörkret föll anslöt tusentals personer i tumultet, och blockerade gatutrafiken i delar av centrala Santiago.

Våldsamheterna har fått president Sebastián Piñera att utlysa undantagstillstånd i huvudstaden och gett landets militär ansvar för att hålla ordning på gatorna.

En av de fredligare demonstrationerna. Studenterna håller upp skyltar med budskapen
Foto: Esteban Felix/AP/TT

En av de fredligare demonstrationerna. Studenterna håller upp skyltar med budskapen "Vi betalar polisens löner och tunnelbanebiljetter och nu angriper de oss", "Rädda våra biljetter" och "Ett enat folk kommer aldrig att besegras".


Annons
"Ren brottslighet"– Det är en sak att demonstrera, en annan att vandalisera så som vi har bevittnat, sade presidenten Sebastián Piñera till Radio Agricultura tidigare under fredagen.

– Det här är inte protester, det är ren brottslighet, fortsatte han.

Demonstrationerna började när gymnasie- och högskolestudenter för två veckor sedan gick ut på gatorna för att protestera mot höjda priser för att åka kommunalt.

De från början fredliga demonstrationerna övergick snabbt till mer handfasta protester. Bolaget bakom tunnelbanan uppger att mer än 200 larm kopplade till protesterna har registrerats. Polisen har vid ett flertal tillfällen använt tårgas för att skingra de protesterande.

Regeringen står på sig

Under fredagen ökade alltså våldet drastiskt, men regeringen låter sig inte bevekas. Transportminister Gloria Hutt säger att högre energipriser och en svagare peso ligger bakom höjningen, och att den inte kommer att tas tillbaka.

– Det här är inte en diskussion som borde ha lett till den här sortens våldsamheter, säger hon.

Nära hälften av Santiagos 6 miljoner invånare personer åker varje dag med tunnelbanan. Höjningen på motsvarande knappt 50 öre per resa i rusningstrafiken slår hårt mot den fattigare delen av befolkningen. 

Uppdaterad 8.12

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Inget hopp om att rädda fler – "Vi tror inte det finns överlevande på vulkanön"

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.
Foto: Torsten Blackwood/Lehtikuva

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.

Flera personer har omkommit i ett vulkanutbrott på den nyzeeländska ön White Island. Ytterligare ett antal personer saknas. Den obebodda vulkanön är ett populärt turistmål.

Mest läst senaste veckan