Filmen är en romantisk komedi som utspelas mot en mörkare fond. För Emilia Clarke var det ett välkommet tillfälle att visa att hon faktiskt har humor.

– Den här filmen ger mig en möjlighet att vara rolig, att vara som en clown och det tycker jag verkligen om, säger hon när TT:s utsände besöker inspelningen i en studio strax utanför London.

Fakta: "Last Christmas"

  • Regi: Paul Feig.
  • Manus: Bryony Kimmings, Emma Thompson och Greg Wise.
  • Skådespelare: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh med flera.
  • Musik: George Michaels "Last Christmas" plus tidigare osläppta låtar finns med på soundtracket.
  • Biopremiär: 13 november. (TT)
 
Drakdrottningen Daenerys Targaryen i "Game of thrones" var inte direkt den som berättade roliga historier, konstaterar Emilia Clarke.

– De försökte i början, de sade ”du är ju rolig”, så de skrev några roliga repliker till mig. Men det fungerade inte. Dani var väldigt mycket, men hon var inte rolig.

Emilia Clarke och Henry Golding i den romantiska komedin

Flydde från krigetFilmen är skriven av Emma Thompson, som också spelar Emilias mamma. Familjen i filmen flydde från det forna Jugoslavien under kriget. Kate, som Emilia spelar, var då mycket ung. Nu försöker båda hitta fotfästet i ett England som inte alltid är så välkomnande mot främlingar. Kate jobbar i en affär som säljer julprydnader.

– Kate är ensam och förvirrad. Hon kan inte sitta ensam med sina tankar, hon måste göra saker, hon ägnar sig åt alkohol och Tinderdejter, hon gör allt fel, det är lättare för henne att dölja sig bakom det. Det var en bra möjlighet att få spela en riktigt tilltrasslad person, hon mår verkligen inte bra.

Emilia Clarke och Emma Thompson spelar mor och dotter i filmen

Emilia Clarke växte upp i London och hon säger att filma på gatorna i staden har gett henne en nostalgisk kick.

– Det här är min stad. Jag kunde peka och säga ”där borta gick jag på dramaskola”. Tänk om jag hade kunnat backa elva år och säga ”en dag ska jag göra en film med Emma Thompson här i kvarteret”.

Tackade först nejEmma Thompson berättar för TT att hon redan för sju år sedan blev tillfrågad om hon kunde skriva en romantisk komedi baserad på George Michaels hit ”Last Christmas”. Då tackade hon nej.

– Jag gillar jullåtar som är bittra och skruvade, lite åt Clash-hållet. ”Last Christmas” är för gullig. Och jag kunde inte komma på hur jag skulle kunna göra en story av den.

Men en tid senare kom idén, och Emma Thompson jobbade också lite tillsammans med George Michael före dennes död.

Från början var det inte meningen att hon själv skulle vara med i filmen. Tanken var att Emma Thompson enbart skulle skriva manuset till filmen. Men hon började känna alltmer för Kates manipulativa och passivt aggressiva mamma. Efter flykten från våldet i det forna Jugoslavien är Thompsons rollfigur skadad av livet – men försöker göra livet bättre för sig och sin dotter.

Henry Golding och Emma Thompson medverkar i filmen

– Jag ser inte det här som en ren romantisk komedi utan som ett drama med romantik och komedi. Visst, här finns storyn om ett ungt par som träffas och efter hand blir förälskade, grundelementet i romantiska komedier från ”Ingen fara på taket” till ”Notting Hill”, säger Emma Thompson.

"Roligt eller sorgset"– Men vi går från oerhörd dramatik till något som är roligt eller sorgset. Det känns mer som ”Förnuft och känsla” än som ”Love actually”.

Själv älskar hon julen. Men andra i hennes närhet har betydligt svårare för högtiden.

– Jag är gift med en man som hatar julen. Hans föräldrar var olyckliga tillsammans, och julen var det tillfälle då alla var hemma och var olyckliga och inte kunde fly någonstans. Men jag har besegrat honom, han har fått underkasta sig. Vi firar jul i Skottland, och det tycker han om. Han är okej nu, men tidigare klagade han bittert över julen.