|

THL: Cannabis har blivit vanligare bland ungdomarna – alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

Enligt THL upplever ungdomar i grundskolan att det är enkelt att få tag på cannabis. Zoom
Foto: Pixabay

Enligt THL upplever ungdomar i grundskolan att det är enkelt att få tag på cannabis.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) avstår allt fler unga från alkohol, men att prova cannabis har blivit vanligare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I en undersökning utförd bland elever i årskurs nio framkommer det att det blivit allt vanligare att prova cannabis. Speciellt kan man se ökningen bland pojkar, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.

Uppfattningen att cannabis inte medför några risker är också utbredd. Fler än tidigare anser också att det är enkelt att få tag på cannabis. 

– Cannabis har under hela uppföljningsperioden använts mer av personer som dricker alkohol och i synnerhet bland sådana som regelbundet dricker sig berusade jämfört med av nyktra. Det verkar alltså som om cannabis inte har ersatt alkoholen, utan används vid sidan om den, säger Kirsimarja Raitasalo, specialforskare vid THL, i pressmeddelandet. 

Mindre mängder alkohol

Annons
Bortsett från att ungdomar oftare provar cannabis, ser andra områdens utveckling mer positiv ut. Ungdomarna blir nyktrare: 31 procent använder inte alkohol över huvud taget och allt färre röker. År 2019 rökte ungefär 8 procent av niondeklassarna dagligen, medan motsvarande siffra i början av årtiondet var 20 procent.

Användningen av snus har också minskat, speciellt bland pojkar. Däremot använder flickor mer snus än tidigare.

Uppgifterna framgår i den europeiska undersökningen European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). Den kartlägger 16-åriga skolelevers användning av alkohol och droger. Undersökningen har utförts vart fjärde år sedan 1995 i 23–39 europeiska länder.

Alkohol och droger bland 16-åringar

  • Andelen niondeklassare som inte dricker alkohol har ökat från cirka tio procent till 31 procent under åren 1995–2019.
  • År 2019 hade 13 procent av pojkarna och nio procent av flickorna någon gång under sin livstid provat på cannabis, medan motsvarande siffror år 2015 var tio och sju procent.
  • Användning av andra olagliga droger är ovanligt bland 15–16-åringar. Tre procent av ungdomarna uppgav att de någon gång hade provat på någon annan drog än cannabis.
  • Färre ungdomar än tidigare, 34 procent, hade någon gång under sitt liv provat på e-cigaretter.
  • Källa: Institutet för hälsa och välfärd (THL)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Henrik har följt vindkraften sedan 1990-talet: "Budgeten är i dag 300 miljoner – enormt i åländska mått"

Henrik Lindqvist, vd för Allwinds, är projektledare för projekt Långnabba ute på Eckerös sydspets.
Foto: Sofie Fogde/SPT

Henrik Lindqvist, vd för Allwinds, är projektledare för projekt Långnabba ute på Eckerös sydspets.

Vindkraften på Åland byggs nu ut i snabb takt. Henrik Lindqvist har sedan 1990-talet sett hur attityder både har hjälpt och stjälpt vindkraftsprojekt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan