|

Australien andas ut något

Harbour Bridge i Sydney under tisdagen. Den farliga brandröken har sedan dess lättat från staden. Zoom
Foto: Emma Gyllestad/TT

Harbour Bridge i Sydney under tisdagen. Den farliga brandröken har sedan dess lättat från staden.

140 bränder att släcka och över en miljon hektar att rensa upp. Men i eldhärjade New South Wales i Australien kan räddningstjänsten äntligen pusta ut lite.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Delstaten New South Wales i Australien tog ett djup andetag när onsdagen började gry. Den så fruktade tisdagen hade passerat och med den de allra värsta farhågorna.

Räddningstjänsten kunde rapportera 140 pågående bränder, men svalare vindar svepte fram och i mångmiljonstaden Sydney nedgraderades faran för nya bränder från de senaste dagarnas "katastrofala" risk till "mycket hög".

Under tisdagen brann över 200 bränder, och sammanlagt 50 hus förstördes helt eller delvis. Runt 20 personer skadades, men inga dödsfall har rapporterats. Totalt har 1,1 miljoner hektar brunnit i delstaten.

Fokus riktas nu mot delstaten Queensland, norr om New South Wales, där myndigheter och räddningstjänst rustar för nödläge.

Annons
– Vi har ytterligare en tuff dag framför oss och vi har inte tagit oss ur faran än, säger Michael Wassing, chef för Queenslands brandkår.

I båda delstaterna utreder polisen ett antal bränder som misstänks vara anlagda. Fyra personer i New South Wales är misstänkta för att ha brutit mot det totala brandförbudet.

– Man måste ha bott i en bubbla på Mars om man i går inte visste att vår delstat var i stor fara, säger Shane Fitzsimmons, chef för räddningstjänsten i New South Wales, och varnar samtidigt för att det relativa lugnet är bedrägligt.

Till helgen väntas på nytt höga temperaturer och med dem åter högre risk för bränder.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Isabella från Pedersöre förlorade jobbet i Los Angeles och fick ett nytt mitt i pandemin – "Folk är arga och rädda"

Isabella Sundström till höger håller om sin kollega på matbutiken Ralphs på Sunset Strip i Los Angeles.
Foto: Privat

Isabella Sundström till höger håller om sin kollega på matbutiken Ralphs på Sunset Strip i Los Angeles.

Isabella Sundström jobbar i en matbutik i USA där många frustrerade kunder kliver in. – De är arga på munskydd. Arga för att nudlarna är slut. Och rädda för att få viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan