|

Trump avsatte Ukrainaambassadör – nu vittnar hon i riksrättsförhör

USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch inför förhöret i representanthuset. Zoom
Foto: Andrew Harrer/AP/TT

USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch inför förhöret i representanthuset.

Den förra Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch har tagit plats i vittnesbåset under andra dagen av tv-sända riksrättsförhör i det amerikanska representanthuset.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Donald Trump avsatte Marie Yovanovitch i maj. Förra månaden vittnade hon bakom stängda dörrar och sade då att hennes avsked kom efter "ogrundade och falska påståenden från personer som helt klart hade tvivelaktiga motiv". Detta sedan Trumps advokat Rudy Giuliani, som var i Ukraina för Trumps räkning, motarbetat henne.

Yovanovitch berättar på fredagen att inte alla välkomnade USA:s arbete mot korruption i Ukraina.

– Kanske var det därför inte förvånande att när vårt antikorruptionsarbete kom i vägen för maktbegär eller viljan att profitera så försökte de ukrainare som föredrog att följa det äldre korrupta regelverket få bort mig, säger Yovanovitch enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vad som förvånar mig fortfarande är att det fanns amerikaner som var villiga att slå sig ihop med dem och att samarbeta. De lyckades uppenbarligen med att orkestrera förflyttningen av en amerikansk ambassadör.

Annons
Telefonsamtal i centrum

Utredningen av Trump kretsar framförallt kring presidentens påstådda försök att anlita en utländsk makt för att hjälpa honom inför nästa års presidentval. Ett telefonsamtal mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är centralt liksom uppgifter om att Trump ska ha hållit inne med militärt bistånd till Ukraina. Anklagelserna går ut på att Trump använt sig av biståndet som påtryckningsmedel för att få Joe Bidens son utredd av en ukrainsk åklagare.

Trump har hela tiden sagt att han inte begått något fel.

Enligt USA:s konstitution ingår mutor bland de brott som kan leda till att en president ställs inför riksrätt. Flera högt uppsatta demokrater har börjat använda ordet "muta" i samband med den pågående processen, allt för att försöka styra opinionen mot Trump.

Trump attackerade

Medan Yovanovitch vittnade attackerade Trump henne ännu en gång på Twitter. Han skriver att vart hon än tjänstgjort i världen så har det gått illa, och att Zelenskyj under deras andra telefonsamtal talat illa om henne.

Under första dagen med tv-sända utfrågningar, i onsdags, beräknas 13,8 miljoner amerikaner ha följt överläggningarna.

Sent på torsdagen kom uppgifter om att en anställd vid Vita husets budgetkontor, Mark Sandy, kommer att vittna bakom stängda dörrar, om han får ett domstolsåläggande. Sandy skulle i så fall vittna på lördagen, och då bli den förste anställde vid kontoret som bryter mot Trumps uppmaning till statsanställda att inte samarbeta med utredningen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Samebyn Girjas vinner över staten – byn får bestämma vem som får fiska i området

Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området.
Foto: Anders Wiklund/TT

Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området.

Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området. – Det känns fantastiskt skönt när tio års prövning är över. Nu börjar ett nytt kapitel, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby.

Mest läst senaste veckan