|

Nya ledaren i Bolivia: Evo Morales ska ställas till svars

Bolivias Interimspresident Jeanine Áñez. Zoom
Foto: Natacha Pisarenko

Bolivias Interimspresident Jeanine Áñez.

Bolivias interimsregering och avgångne presidenten Evo Morales socialistparti Mas har kommit överens om att samarbeta för att nya val ska kunna hållas och att den pågående politiska krisen ska lösas.Den nya interrimspresidenten vill samtidigt att Morales ställs inför rätta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det här är en historisk dag, där oppositionen och regeringen har kunnat komma överens om att hålla nya val så snart som möjligt, och därmed återinföra fred i landet och framförallt försvara demokratin, säger Mónica Eva Copa Murga, ledamot för Mas och nyvald som ordförande i senaten.

Hon uppmanade samtidigt landets säkerhetsstyrkor, som i veckan drabbat samman med anhängare till Morales, att behandla Bolivias ursprungsbefolkning med respekt.

– Låt oss ta bort färger och radikala positioner, det vårt land behöver just nu är fred, säger hon.

"Kvalificerar sig inte"

Annons
Interimspresidenten Jeanine Áñez har tidigare sagt att hon vill överbrygga klyftorna med sina politiska motståndare, men att den avgångne presidenten själv inte kommer att få ställa upp i ett nytt presidentval.

– Evo Morales kvalificerar sig inte för att ställa upp för en fjärde mandatperiod. Det är för att han gjorde det som vi har haft denna uppståndelse och därför som så många bolivianer har demonstrerat på gatorna, sade Áñez på torsdagen, men välkomnar att Mas ställer upp i valet.

– De borde börja leta efter en kandidat.

Morales har sökt asyl i Mexiko

Morales avgick i helgen efter omfattande protester över hela Bolivia mot resultatet i det ifrågasatta valet den 20 oktober. Han vidhåller dock att han blivit utsatt för en maktkupp av en högerkonspiration och har sökt asyl i Mexiko, där han välkomnats av landets vänsterregering.

Anhängare till avgångne presidenten Evo Morales demonstrerar i Bolivia.
Foto: Juan Karita/AP/TT

Anhängare till avgångne presidenten Evo Morales demonstrerar i Bolivia.Via Twitter har han bett såväl katolska kyrkan som FN om hjälp att hitta en lösning på den politiska konflikten i Bolivia. FN har sagt att ett sändebud ska skickas till landet.

Áñez meddelade på fredagen att Morales kommer att ställas till svars för korruption och oegentligheter under valet om han återvänder till Bolivia.

– Det finns många anklagelser om korruption inom hans regering, sade hon vid ett möte med journalister i La Paz.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Kina stoppar handel med vilda djur

Invånare i Wuhan handlar mat med ansiktsmasker på.
Foto: Chinatopix/AP/TT

Invånare i Wuhan handlar mat med ansiktsmasker på.

Över 2 000 smittade och minst 56 avlidna. Siffran för drabbade av coronaviruset skrivs kontinuerligt upp. I Peking uppmanas invånarna att sluta skaka hand och all handel med vilda djur stoppas.

Mest läst senaste veckan