|

Ex-militärchef mot seger i Sri Lanka

Gotabaya Rajapaksa röstar i Sri Lankas presidentval. Zoom
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Gotabaya Rajapaksa röstar i Sri Lankas presidentval.

Den före detta försvarsministern Gotabaya Rajapaksa ser ut att bli Sri Lankas näste president.Med drygt en tredjedel av rösterna räknade erkände sig hans främste motståndare, Sajith Premadasa, besegrad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hela 35 kandidater ställde upp, men som väntat blev presidentvalet i Sri Lanka en tvekamp mellan det styrande partiet UNP:s man, Sajith Premadasa, och Gotabaya Rajapaksa – den förre presidenten Mahinda Rajapaksas bror.

Bara en dryg tredjedel av rösterna var räknade när Premadasa kastade in handduken.

– Det är min ära att erkänna folkets röst och gratulera Gotabaya Rajapaksa till att ha blivit vald som Sri Lankas sjunde president, säger Premadasa.

Rajapaksa hade då fått 49,5 procent av rösterna mot Premadasas 44,4 procent. Av de övriga 33 kandidaterna var det ingen som kom upp i mer än tre procent.

Annons
Det slutgiltiga valresultatet beräknas komma först sent på söndagen men Rajapaksa väntas få mellan 53 och 54 procent av rösterna.

– Det är en tydlig seger, som vi räknade med. Vi är väldigt glada över att "Gota" blir nästa president. Han kommer att sväras in i morgon eller dagen efter det, säger Rajapaksas talesperson Keheliya Rambukwella.

Valdeltagandet hos de knappt 16 miljoner röstberättigade rapporteras vara oväntat stort, omkring 80 procent. Valet hålls i skuggan av en lågkonjunktur som slagit hårt mot befolkningen, och terrordådet tidigare i år, då självmordsbombare i påskas dödade nära 300 människor.

70-årige Gotabaya Rajapaksa gjorde sig känd när han för tio år sedan slog ner de militanta tamilska separatisterna. Under valkampanjen lovade han hårda tag mot religiös extremism och att befolkningen skulle kunna känna sig säkrare under hans ledning. Han gick även hårt mot Premadasa och hånade denne för att han bland annat gett vallöften om gratis bindor till kvinnor.

Rajapaksa har stort stöd bland den buddhistiska majoriteten, men är mycket impopulär bland tamilerna och ses med skepsis bland den muslimska minoriteten.

Tidigt på valdagen attackerades en konvoj med ett hundratal bussar med muslimer som skulle rösta. Ingen dödades i dådet och valet har med lankesiska mått varit lugnt.

|

Isabella från Pedersöre förlorade jobbet i Los Angeles och fick ett nytt mitt i pandemin – "Folk är arga och rädda"

Isabella Sundström till höger håller om sin kollega på matbutiken Ralphs på Sunset Strip i Los Angeles.
Foto: Privat

Isabella Sundström till höger håller om sin kollega på matbutiken Ralphs på Sunset Strip i Los Angeles.

Isabella Sundström jobbar i en matbutik i USA där många frustrerade kunder kliver in. – De är arga på munskydd. Arga för att nudlarna är slut. Och rädda för att få viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan